Svet
1379 ogledov

Svarijo pred novimi terorističnimi napadi

Teroristični napadi v Bruslju EPA
Združeni narodi so posvarili pred možnostjo novih terorističnih napadov še pred koncem leta in to predvsem v Evropi.

Strokovnjaki Združenih narodov so v poročilu posvarili pred zaskrbljujočo podobo globalnega skrajnega islamističnega gibanja, ki kljub nazadovanju še vedno predstavlja veliko grožnjo. Ob tem so spomnili na okoli 30.000 tujih borcev, ki so se pridružili skrajni skupini Islamska država (IS) in so morda še vedo živi. Iz evropskih držav se je t. i. kalifatu v Iraku in Siriji pridružilo do 6000 ljudi, vrnilo pa bi se jih lahko že okoli 2000.

Nekateri se bodo morda priključili al Kaidi ali drugim terorističnim organizacijam, ki se bodo pojavile, drugi bodo postali voditelji ali širili skrajna stališča, opozarjajo.

Poročilo temelji na informacijah, ki so jih prejeli od obveščevalnih agencij članic ZN, poroča britanski The Guardian. Skoraj vse so opozorile, da še vedno obstajajo dejavniki, ki so pripomogli k ustanovitvi IS in da bo verjetno grožnja drugih podobnih organizacij še dolgo prisotna.

Deradikalizacija ni bila učinkovita

Čeprav je bilo od leta 2015 in 2016 manj smrtonosnih napadov, ko so skrajneži ubili več sto ljudi v Franciji, Belgiji in Nemčiji, Evropo še vedno resno ogroža terorizem.

V poročilu opozarjajo, da programi deradikalizacije niso bili učinkoviti. Radikalizacija se še vedno dogaja v zaporih, dodaten izziv pa predstavljajo vrnitve tujih borcev, ki jih v domovini najverjetneje čaka zapor, kjer bi lahko širili svoje skrajne ideje.

Glede IS v poročilu še navajajo, da ima še vedno na razpolago med 50 in 300 milijonov dolarjev in da aktivno uporablja propagando. Po oceni strokovnjakov bo IS ob pravem času ponovno investiral v svoje zunanje operacije, kot so teroristični napadi. "Trenutni mir pred tovrstnimi napadi tako verjetno ne bo trajal dolgo, verjetno niti ne do konca leta 2019," so še opozorili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.