Svet
17502 ogledov

Švedi močno ogorčeni

Švedska Epa
Na Švedskem je zaupanje javnosti v vlado močno upadlo.

Danes objavljena javnomnenjska raziskava na Švedskem kaže, da je zaupanje v vlado močno zamajana, potem ko so več ministrov in javnih uslužbencev ujeli pri kršenju priporočil, ki jih je vlada sprejela v prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa.

V raziskavi, ki jo je objavil švedski časnik Aftonbladet, je 42 odstotkov vprašanih izjavilo, da ima "zelo malo" zaupanja v premierja Stefana Lofvena, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Da Lofven uživa "zelo malo" njihovega zaupanja, je tokrat odgovorilo deset odstotnih točk več vprašanih kot decembra lani.

31 odstotkov vprašanih Švedov ima "zelo visoko" ali "dokaj visoko" stopnjo zaupanja v vlado, kar je za sedem odstotnih točk manj kot decembra, je pokazala raziskava.

Ljudem tako, sami drugače

Kot je znano, vlada v Stockholmu je v pandemiji covida-19 ubrala drugačen pristop kot druge evropske države in se ni odločila za zapiranje države ali ustavitev javnega življenja.

Oblasti ljudi pozivajo, naj "prevzamejo odgovornost" in spoštujejo priporočila o socialni distanci in izogibanju nenujnih potovanj. Ker nekateri ministri in javni uslužbenci niso upoštevali teh nasvetov in priporočil, je javnost na Švedskem ogorčena, poroča AFP.

Med božično-novoletnimi prazniki so namreč zaokrožile fotografije premierja Lofvena med obiskom trgovine z urami v središču Stockholma. Pravosodno ministrico Morgan Johansson so fotografi "ujeli" med božično-novoletnim nakupovanjem, finančno ministrico Magdaleno Andersson pa, ko si je tik pred božičem v švedskem smučarskem središču sposojala smuči.

Najbolj je Švede razburil vodja agencije za izredne razmere Dan Eliasson, ki je s hčerko preživel božič na Kanarskih otokih. Švedski dnevnik Expressen poroča, da je Eliasson potoval z letalom le dober teden dni po tem, ko je vlada ljudem priporočila, naj ne potujejo v tujino, razen če je to "potrebno".

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se je na Švedskem doslej z novim koronavirusom okužilo 437.379 ljudi, umrlo je 8727 bolnikov s covidom-19.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • sandi76 09:06 06.januar 2021.

    In kaj o tem komentira dr. Potrč ?

  • blayo 01:43 06.januar 2021.

    Tako kot Švedi, vsi ljudje na svetu poznajo samodisciplino. Razlika je samo v nivoju...

  • vera23 20:25 05.januar 2021.

    Očitno imamo pandemijo nespoštovanja lastnih priporočil in ukrepov s strani politikov.