Svet
1605 ogledov

Švedi potrebujejo 78 tisoč delavcev

Gradbeništvo potrebuje močne, zdrave delavce, zato tisti z zdravstvenimi omejitv Žurnal24 main
Vrtoglava gospodarska rast, po drugi strani pa premalo kvalificirane delovne sile.

Ne glede na prihod migrantov v zadnjih treh letih, ki so povečali populacijo skandinavske države na več kot deset milijonov, delodajalci vse težje najdejo ustrezno delovno silo.

Število prostih delovnih mest je največje po letu 2000; avgusta je številka zrasla na 78 tisoč, kar je za devet odstotkov več v primerjavi z lanskim letom in celo 41 odstotkov več kot leta 2015.

Prazna učilnica Šola Svet Vsi učenci dobijo iPad

Zveza švedskih podjetnikov, ki povezuje 60 tisoč gospodarskih družb, opozarja, da bi pomanjkanje delovne sile lahko resno ogrozilo gospodarsko rast. Poudarjajo, da se več kot 75 odstotkov podjetij, ki išče nove delavce, sooča s to težavo.

"Pomanjkanje delovne sile zaznavamo na vseh območij, postalo je akutno," izpostavlja ekonomist omenjenega združenja Torbjorn Halldin. Z največjo težavo pridobivanja ustreznih delavcev se soočajo gradbena podjetja in izobraževalni sistem.

Švedska vlada ocenjuje, da bo gospodarska rast v letošnjem letu znaša tri odstotke, že tretje leto zapored, v prihodnjem letu pa naj bi padla za 0,5 odstotka.

Centralna banka Riksbank ravno tako izpostavlja, da je najti delavce z ustreznimi kvalifikacijami velika težava za gospodarstvo, nezaposlenost na Švedskem je trenutno primerljiva s tisto pred finančno krizo, ki se je začela leta 2008.

Na Švedskem je vendarle trenutno brez dela 300 tisoč ljudi, od katerih je 3,9 odstotka takšnih, ki so se rodili v državi.

Volvo V90 cross country Revolucija na Švedskem Avto Kateri je najbolj prodajan avto na Švedskem? Ne, ni volvo!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 10:29 14.oktober 2017.

    So uvozili muslimansko golazen pa jih naučite delat.

  • cogocogo 15:14 13.oktober 2017.

    ja z temi migrantskimi doktorji in inzenerji si nimajo kaj pomagati,,sama socijala jih je da bodo migrantje delai pa se svedi lahko obrisejo pod nosom ,,ti so prisli na svedsko zivet v izobilju ne pa delati