Svet
6079 ogledov

Švedska: Grozljiva statistika. Oblasti močno zaskrbljene.

Švedska Epa
Policija ustanovila krizno skupino.

V švedski prestolnici Stockholm so se ta teden zgodili štirje strelski in trije bombni incidenti, je danes sporočila tamkajšnja policija. Dodala je, da so od božiča zabeležili skupno 21 takih incidentov, ki so terjali dve smrtni žrtvi. Ustanovili so posebno krizno skupino, ki bo spiralo nasilja skušala zaustaviti, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Stockholmu so včeraj zgodaj zjutraj že drugo noč zapored poročali o streljanju na stanovanje v obrobnem okrožju Farsta, v katerem pa ni bil nihče poškodovan. Medtem je na stopnišču v okrožju Arsta na jugu mesta odjeknila eksplozija, ki prav tako ni terjala žrtev. Policija zaradi incidentov ni aretirala še nikogar, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Razmere so zelo zapletene, saj ne le eden, ampak več konfliktov poteka vzporedno, je na včrajšnji novinarski konferenci povedal vršilec dolžnosti načelnika policije Mattias Andersson. Kot je dejal, je najpomembneje, da prekinejo to spiralo nasilja, zaradi česar so ustanovili posebno krizno skupino.

Kriminalne združbe

Po navedbah policije je porast nasilja posledica obračunov med rivalskimi tolpami zaradi trgovine z drogami ali osebnih maščevanj. "Gre za brezobzirne napade, ki ne prizadenejo le tistih, ki so tarče, ampak tudi prebivalce na teh območjih, kar je popolnoma nesprejemljivo," je dejal Andersson, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Švedska, ki je lani zabeležila rekorden porast smrtonosnih kaznivih dejanj, se sicer že več let spopada z razmahom kriminalnih tolp. Lani so zabeležili 388 strelskih incidentov, v katerih je umrlo 61 ljudi.

V skladu s poročilom švedskega nacionalnega sveta za preprečevanje kriminala iz leta 2021 je imela med 22 državami s primerljivimi podatki več smrtonosnih streljanj kot Švedska le Hrvaška. Vendar pa nobena druga država v zadnjem desetletju ni zabeležila večjega porasta na tem področju kot Švedska.

policija Ljubljana Streljanje sredi LJ Slovenija Morilec na begu, na delu Kavaški klan? pištola ropar Slovenija Drogo so v Avstrijo tihotapili po planinskih poteh Bankomat Slovenija Slovenija Kaj se zgodi, če na bankomatu vzamemo denar, ki ga je nekdo pozabil?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • bobubob 21:07 22.januar 2023.

    Precej pozno so postali zaskrbljeni. Mene je zelo skrbelo že leta 2015!

  • mina6 13:49 21.januar 2023.

    Vsa ta 'doktorska obogatitev' je na švedski sociali in domačine pobija...!!!

  • Avatar karjola
    karjola 13:22 21.januar 2023.

    Saj so zaviti v rjuhe.