Slovenija > Črna kronika
3468 ogledov

Drogo so v Avstrijo tihotapili po planinskih poteh

pištola ropar Fotografija je simbolična.
Policisti razbili kriminalno združbo, vodja 31-letni Jeseničan.

Slovenska in avstrijska policija sta razbili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s preprodaje droge in delno tudi orožja. Šlo je za veliko organizirano združbo, ki je delovala v več državah, primarno v Sloveniji in Avstriji, pa tudi v Italiji in Bosni in Hercegovini.

Iz zapora jo je vodil 31-letni Jeseničan.

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša je pojasnil, da so gorenjski kriminalisti dve leti vodili predkazenski postopek. "Vsak član združbe je imel svojo vlogo, ki jo je koordiniral vodja in bdel nad delovanjem. V Slovenijo so med drugim tihotapili kokain, sami pa so proizvajali konopljo in amfetamine," je povedal.

Kurir z Bleda v Avstrijo prepeljal kilogram heroina

V Ljubljani so za te namene najeli več prostorov, iz Avstrije pa so vozili tudi mlade sadike konoplje. Ob tem so kradli elektriko in distributerjem povzročili za 50 tisoč evrov stroškov letno.

Vodja združbe se je povezal s 44-letnim državljanom Slovenije, ki živi v Bosni in Hercegovini, tako so zagotavljali drogo za širše območje. Slednji je organiziral tudi prevoz večje količine orožja v Nemčijo, a so pošiljko zasegli policisti.

Zatem se je del združbe preselil na območje Salzburga, kjer so nadaljevali z nečednimi dejanji. A kurirja, ki je iz Bleda v Avstrijo prepeljal kilogram heroina, so na koncu prijeli.

"Za prevoz so uporabljali planinske poti, preko prehoda Ljubelj so nosili na eno stran drogo, na drugo denar. Tudi na Jezerskem so opazovali delo policije in ko je bila možnost, so tihotapili drogo preko tega prehoda," je dejal Donoša. Poleg tega se je združba ukvarjala z izterjavo nastalih dolgov. "Bili so brezkompromisni. Dolžnika so želeli prisiliti, da proda lasten organ in povrne dolg," je dodal.

"Storilci so bili pripravljeni storiti marsikaj, da bi prikrili dokaze"

V preiskavi je sodelovalo preko 500 policistov. Pri 28 osumljenih so opravili 50 hišnih preiskav. V zaključni akciji so zasegli 11 kilogramov amfetamina, ekstazi, kilogram kokaina, v hišah pa preko pet tisoč sadik konoplje. Našli so tudi orožje, dve avtomatski puški, dve pištoli, eno puško in večjo količino gotovine.

"Storilci so bili pripravljeni storiti marsikaj, da bi prikrili dokaze," je poudaril Donoša.

Skupaj z avstrijsko policijo so podali kazensko ovadbo zoper 49 članov združbe. Zgolj vodja je s prodajo droge in orožja pridobil preko milijon evrov protipravne premoženjske koristi. 

Slovenski policisti pa so na sodišče privedli 15 osumljencev.

Antolovič: Treba po posodobiti zakone

Direktor uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi David Antolovič je ob tem pohvalil iznajdljivost policistov in dobro meddržavno sodelovanje, hkrati pa opozoril na nujnost posodobitve kazenske postopkovne zakonodaje, ki bi se morala po njegovem mnenju prilagoditi hitremu razvoju informacijske tehnologije.

Nepridipravi namreč med drugim za medsebojno komuniciranje uporabljajo šifrirne aplikacije, policisti pa ob tem ne morejo primerno ukrepati.

dezurni@styria-media.si

mobilni telefon pametni telefon telefon Slovenija Slovenija Pozor, s pomočjo SMS sporočila so mu ukradli 1.700 evrov

 

 

 

Komentarjev 2
  • endrug 15:58 17.januar 2023.

    Tam, čez Jezersko se je po planinskih poteh švercalo tehnične stvari že v Jugi.

  • bobubob 15:26 17.januar 2023.

    Točno tako- treba bo posodobiti zakone. Ampak kdo bo to storil in kako? Pri nas je že običaj, da nov zakon povzroči le še več težav in nesmislov, pa še neučinkovit je. Legalizirati konopljo (iz nje so nekdaj izdelovali oblačila, ...prikaži veča, vrvi- vse je bilo 'eko in trajnostno in zeleno') in dovoliti nošenje orožja. Decentalizacija. Zvezna država Gorenjska, Štajerska...lokalna policija, zdravstvo. Plebs naj prevzame odgovornost za kvaliteto svojega lokalnega okolja, torej kakor si postelješ, tako spiš.