Svet
2076 ogledov

Ta asteroid prihodnji teden čisto blizu Zemlje

Asteroid Reuters
Asteroid, ki je večji od Empire State Buildinga, prihodjni teden mimo našega planeta.

Nebesno telo 2006 QQ23 naj bi po vseh predvidevanjih Zemljo obšlo 10. avgusta. Glede na to, da je njegov premer kar 570 metrov, nekatere navdajajo skrbi, poroča CNN.

Upravičeno? Astrnomi menijo, da ne. Lindley Johnson in Kelly Fast z Nase sta prepričana, da se nimamo česa bati. Oba spremljata objekte, kot so asteroidi, kometi in planeti, ki se gibajo okrog Sonca.

"2006 QQ23 je asteroid srednje velikosti, ki bo Zemljo obšel na razdalji osem milijonov kilometrov. Torej, gre za bolj ali manj neškodljivem telesu," je za CNN poudaril Johnson.

Za primerjavo; Mesec je od Zemlje oddaljen povprečno 384.401 kilometer, v primeru tega asteroida pa gre za milijonsko razdaljo.

"Asteroidi takšne velikosti Zemljo obidejo od 5- do 6-krat letno," je še povedal Johnson in dodal, da je največji poznani asteroid, ki se giba okrog Sonca dolg okrog 33,8 kilometrov.

Doslej je sicer Nasa označila okrog 900 asteroidov, ki se gibajo okrog Zemlje, večini je premer večji od enega kilometra.

Asteroid Svet Asteroid in njegova luna švignila mimo nas

Zadnje večje težave leta 2013

Leta 2013 je meteorit premera 55 metrov prešel našo atmosfero nad Rusijo. Čeprav ni udaril ob Zemljina tla, je bilo v eksploziji slednjega poškodovanih več kot tisoč ljudi.

Meteorit nad Uralom v osrednji Rusiji, katerega težo so ocenili na 10 ton, je pred padcem na Zemljo na višini 55 kilometrov devetkrat eksplodiral.

Delci so dosegli Zemljo; meteoritski dež je lomil šipe, poškodoval avtomobile, prišlo je do motenj v delovanju mobilnih povezav.
Zdravniško pomoč je poiskalo okoli 1.200 ljudi, od tega 200 otrok.

Asteroid Danes mimo nas Svet Naslednjih 200 let ne bomo tako blizu asteroida

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.