Svet
497 ogledov

Tako bodo najvplivnejši reševali prehransko krizo

Novice: Tako bodo najvplivnejši reševali prehransko krizo - Olaf Scholz G7 Elmau Epa
Voditelji držav skupine G7 so uskladili poglede na mnoge izzive sedanjosti.

Države skupine G7 so se zavezale, da bodo prispevale 4,5 milijarde dolarjev za pomoč pri reševanju težav z oskrbo s hrano, ki postaja svetovni problem, v veliki meri zaradi ruske invazije na Ukrajino, ki je ena glavnih dobaviteljic žit v svetu. Od tega naj bi več kot polovico vsote prispevale ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dve milijardi dolarjev naj bi bili namenjeni za reševanje življenj z neposrednimi humanitarnimi akcijami. Za trajnostno kratkoročno in srednjeročno pomoč v hrani je namenjenih 760 milijard dolarjev. Denar bo "podprl prizadevanja v več kot 47 državah" in "izboljšal odpornost in produktivnost prehranskih sistemov po vsem svetu, zlasti na ranljivih območjih".

Sredstva držav G7 za globalno prehransko varnost tako od začetka leta znašajo skupaj več kot 14 milijard dolarjev, je razvidno iz skupne izjave voditeljev ob zaključku tridnevnega srečanja, ki je potekalo na dvorcu Elmau na Bavarskem.

zasedanje G7 Elmau G7 Svet Tako so se Biden in druščina posmehovali Putinu

V sklepni izjavi je sedem gospodarsko najrazvitejših držav (G7) Rusijo tudi pozvalo, naj brezpogojno prekine blokado ukrajinskih pristanišč in preneha uničevati kmetijsko infrastrukturo. Prav tako so pozvali države in podjetja z večjimi zalogami hrane, naj pomagajo ublažiti prehransko krizo. V izjavi so pozvali vse države, naj se "izognejo prekomernemu kopičenju hrane, ki bi lahko vodila v nadaljnje zvišanje cen", povzema francoska tiskovna agencija AFP.

G7 Elmau | Avtor: Epa Epa

Skupino G7 tvorijo Kanada, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Italija, ZDA in Japonska, poseben status pa pripada tudi EU.

Sedmerica držav se je tudi dogovorila, da si bo prizadevala za omejitev cen ruske nafte, da bi s tem omejili prihodke Kremlja, za katerega je nafta eden ključnih virov za financiranje vojne, je novinarjem ob robu vrha povedal neimenovan ameriški uradnik. Prav tako naj bi po poročanju dpa preučili možnosti za določitev cenovne kapice za plin. Kritiki sicer opozarjajo, da bi bilo taka določila težko izvajati.

Voditelji naj bi se ob tem opredelili tudi do Kitajske. V skupni izjavi naj bi po navedbah ameriškega uradnika obsodili "izkrivljanje mednarodnih trgovinskih praks" s strani Kitajske, ki jo obtožujejo netransparentnosti in intervencionizma, še navaja dpa.

Vrh G7 je bil po zasedanju Evropskega sveta v Bruslju minuli teden še eno pomembno srečanje voditeljev pred madridskim vrhom Nata. Tako kot že minuli teden v Bruslju in tokrat na vrhu G7 bo tudi na zasedanju voditeljev Nata na daljavo sodeloval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
 

Komentarjev 2