Svet
4665 ogledov

Tako kritična je švedska vladna komisija

Švedska Profimedia
Švedska pripravljenost na pandemijo je bila pod standardi, ukrepi so zamujali, žrtve bi mmorale preživeti.

Švedska vladna komisija je danes objavila drugo poročilo glede odgovora države na pandemijo. V poročilu je med drugim zapisano, da je bilo širjenje okužb spomladi prejšnje leto precej bolj dramatično, kot so kazali podatki tamkajšnjega zavoda za javno zdravje. 

Komisija je zaključila, da je bila švedska strategija osredotočena na preprečevanje širjenja okužb in da so epidemiološki ukrepi temeljili na prostovoljnosti in osebni odgovornosti. Obstoječa zakonodaja ni bila ustrezna, niti to danes ni, da bi kot taka odgovorila na resnejšo pandemijo, je zapisano v poročilu. Kot je znano, Švedska je bila v začetku pandemije edina država Evropske unije, ki ni uvedla zapiranje države.  

Pozen nakup zaščitne opreme

Kot piše švedski dnenik Svenska Dagbladet, vladna korona komisija bo šele v svojem končnem poročilu prihodnje leto podorbno analizirala švedsko strategijo, že zdaj pa je jasno, da so bile določene odločitve in ukrepi slabi ter da niso niti zaustavili niti omejili širjenje okužb. 

Slabe odločitvev so sprejemali tudi kar se tiče zaščitne opreme, nadaljuje vladna švedska komisija, zaradi česar je osebje v zdravstvenem in sistemu socialne oskrbe delovalo brez ustrezne zaščite. Šele 16. marca je vlada izdala navodila za nakup ustreznih količin zaščitne opreme, šest tednov po spoznanju, s kakšno nevarnostjo se sooča država. 

Kritike so zapisane tudi zaradi zakasnitve uvede masovnega testiranja. Poročilo sicer izpostavlja, da je zdravstveni sistem v relativno kratkem času dobro regairal, kar je bilo na račun izjemnih naporov zaposlenih. 

Na tisoče žrtev preveč

Prvo poročilo so na Švedskem objavili decembra lani, v njem je vladna komisija objavila, da je bila strategija zaščite starejših med pandemijo neuspešna. Šele drugi val pandemije je v tej skandinavski državi prinesel ostrejše ukrepe, čeprav lockdowna, policijske ure in zapiranja šol in tudi obvezne uporabe mask niso uvedli. 

Vladna komisija se pri tem vpraša, zakaj so toliko čaa čakali s strožjimi ukrepi; po podatkih ameriške univerze Johns Hopkins je Švedska danes na 48. mestu na svetu in 30. v Evropi po umrljivosti od začetka covida-19. Skupno je umrlo 15.016 ljudi; po mnenju komisije bi številni od njih, najverjetneje več tisoč njih, z ustreznejšimi ukrepi danes še živeli. 

Covid-19, UKC Maribor, zdravnica covid-19 Zdravje Najbolj trpijo bolniki, ki lahko počakajo, a se njihove težave kopičijo bolan otrok UKC LJ Slovenija V UKC LJ skoraj polno zasedene kapacitete, pozivi k samozaščitnem ravnanju

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • QSprm 18:12 29.oktober 2021.

    Prostovoljnost in osebna odgovornost je diametralno nasprojte avtokratskemu diktatu, tako zelo priljubljenem pri domorodnih korona fundamentalistih. So bili pa vsaj toliko prisebni in niso sli uvajat bolestnih umotvorov kot je lockdown, policijska ura in zapiranje sol. Ce je bila na ...prikaži več svedskem strategija zaščite starejših med pandemijo neuspešna, kje je bila sele nasa, ki je sploh ni bilo in smo bili prica genocidu nad delom populacije.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 17:45 29.oktober 2021.

    Švedi se naj ne sekirajo, mi še vedno vodimo v svetovnem merilu ob začetku epidemije, ko je Janezova stroka dopustila pomor v DSOjih...