Slovenija
4266 ogledov

V UKC LJ skoraj polno zasedene kapacitete, pozivi k samozaščitnem ravnanju

covid-19 UKC UKC LJ
Kapacitete v UKC LJ so skoraj polno zasedene. Večinoma obravnavajo necepljene posameznike. Zapolnjeni so tudi otroški oddelki.

Vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki Matjaž Jereb in vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič iz UKC LJ sta danes spregovorila o trenutnem stanu glede covida-19 in predstavila priporočila za naslednje dni.

Matjaž Jereb je uvodoma povedal, da se epidemiološke razmere v zadnjem tednu slabšajo, število okuženih narašča, kar se pozna pri hospitalizaciji in zasedenosti intenzivnih postelj.

Trenutno se v UKC LJ zdravi 119 bolnikov na navadnih posteljah in 51 na intenzivnih oddelkih. Povprečna starost pri prvih znaša 71 let, pri drugih pa 60 let. ''Večinoma obravnavamo bolnike, ki so necepljeni,'' je dejal.

Na navadnih oddelkih je trenutno 42 polno cepljenih oseb in 119 necepljenih, na intenzivni negi pa je med vsemi bolniki 75 odstotkov bolnikov, ki niso cepljeni. Na oddelek intenzivne nege sprejmejo med 5 in 10 oseb na dan, na navadni oddelek je bilo včeraj sprejetih 15 bolnikov.

Najmlajša hospitalizirana oseba na navadnem oddelku je stara 19 let, na intenzivnem oddelku pa 34 let.

Covid-19 Zdravje Zadnji podatki: Toliko še manjka do točke preloma

Kapacitete so praktično zasedene

V UKC LJ je pripravljenih 130 navadnih postelj in 57 intenzivnih postelj. Kljub problemu pomanjkanja strokovnega kadra skladno z načrtom povečujejo število covidnih postelj, po besedah Jereba je pripravljenih maksimalno 62 intenzivnih postelj.

Opozoril je tudi na dejstvo, da se je v zadnjem tednu povzpelo število umrlih zaradi covida-19, ta številka znaša že okoli 10 smrti dnevno. Jereb je ob tem pozval k cepljenju in podal oceno, da bi lahko zaradi covida samo do konca novembra umrlo od 300 do 400 bolnikov.

Ob teh podatkih je Jereb posvaril, da ''pred covidom ni varen nihče'' in da naj se ''v naslednjih dneh obnašamo samozaščitno, tako cepljeni kot necepljeni posamezniki''. To pomeni izogibanje množičnim druženjem, uporabo zaščitne maske v zaprtih prostorih, zagotavljanje medsebojne razdalje in ustrezno higieno rok.

Ob zasedenosti kapacitet v UKC LJ je opozoril, da so te posledično omejene tudi za druge bolnike, ki nimajo covida.

Vsi otroški oddelki so polni

Tatjana Mrvič je spregovorila o stanju med otroki. Trenutno so zaradi covida-19 hospitalizirani vsaj 4 otroci, UKC LJ pa sprejme dnevno nove paciente, med njimi so tudi novorojenčki v prvem mesecu življenja.

Kot je pojasnila, imajo majhni otroci, ki prebolevajo covid-19, vročino in težave s hranjenjem. Obravnavajo tudi paciente, ki so okuženi s covid-19 in RSV virusom. Ti otroci so hospitalizirani tudi po 14 dni ali več.

Obenem je opozorila na druge viruse, ki krožijo med otroško populacijo, predvsem RSV virus. To se pozna tudi v polni zasedenosti vseh otroških oddelkov. Zaradi tega se je delno moral zožiti program v ambulantnem delu, a po besedah Mrvičeve so zaenkrat vse potrebne obravnave deležni vsi otroci, ki potrebujejo varstvo.

''Starši lahko največ naredijo s tem, da otrok ne vozijo v nakupovalna središča, da se ne družijo z drugimi, in da starejši sorojenec ostane doma,'' je priporočila Mrvičeva.

Slovenske novice: Prvi primer opičjih koz v Sloveniji: Moški je v izolaciji - Izjava Mario Fafangel Slovenija Fafangel: Potrebujemo brezplačno testiranje, dostopno na vsakem vogalu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • francek 06:31 30.oktober 2021.

    Tatjana Mrvić z vami imamo pa zelo slabe izkušnje, milo rečeno!

  • rd2dmk2 19:24 29.oktober 2021.

    25 % pacientov na intenzivnem je cepljenih.. je to veliko ? je to malo ? glede na to da ste imeli v propagandi za cepljenje, vse od ne boste zboleli, pa boste imeli lažji potek,... do .. če boste cepljeni ...prikaži veči boste lahk šli na dopust in na pir... zdej mate kar mate... cel kup osebkov, ki mislijo da so covid ukrepi za preprečitev širjenja okužbe, ukrep za zatiranje plevela po parkih.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 11:11 29.oktober 2021.

    Tipičen naslov za zavajanje. Problem je v RSV okužbah !! Ampak več kot 40% otrok je pozitivno tudi na Covid, so pa hospitalizirani zaradi drugih akutnih respiratornih obolenj...Seveda vse to "pišete pod Covid"...Zakaj se ne bi naslov torej glasil "Vsi ...prikaži več otroški oddelki so polni, ampak le štirje otroci hospitalizirani zaradi Covida"..?!