Slovenija
19451 ogledov

Fafangel: Potrebujemo brezplačno testiranje, dostopno na vsakem vogalu

izjava Mario Fafangel Saša Despot
Slika (še) ni tako črna kot lani, ocenjuje epidemiolog.

Epidemiološko stanje se slabša, kar je do neke mere pričakovano, je v današnji izjavi za javnost dejal prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel. Prehajamo namreč v jesensko-zimsko obdobje, ko so temperature nižje in se več zadržujemo v zaprtih prostorih, kjer je prenos virusa lažji. 

A kljub temu slika ni tako črna kot lani, je ocenil Fafangel - številke novo okuženih so resda visoke, a ko pogledamo število hospitaliziranih in umrlih, vidimo, da je cepljenje naredilo svoje. To pa še ne pomeni, da lahko v nedogled dosegamo tako visoke številke dnevnih okužb. 

Prekuževanje ni edina pot, grozi nam nov lockdown

"Epidemiologe skrbi, da gremo vsi v prekuževanje, kot da je to edina pot," je dejal. Ne smemo se sprijazniti s tem, da se bomo zdaj pač vsi okužili in bodo nekateri umrli, meni. Če bomo tako nadaljevali, bodo odločevalci po njegovih besedah gotovo posegli po zasilni zavori - zaprtju družbe oziroma lockdownu, saj to storijo vse države, v katerih je zdravstveni sistem na robu kolapsa. Če se država za to odloči, mora biti zaprtje vezano na vse prebivalce, ne le na nekatere, če ne je ta "zavora" epidemiološko nesmiselna, je dodal. 

Kot je poudaril, ima upravljanje epidemije s strahom določen rok, vprašanje pa je, kaj ostane, ko strahu pred okužbo ni več. Po njegovem mnenju ostanejo le še ukrepi, ki se nam zdijo smiselni. Aktualni podatki po Fafanglovi oceni kažejo, da trenutno res potrebujemo pogoj PCT in cepljenje, "ki je najbolj varen ukrep za zaustavitev epidemije", saj učinkovito preprečuje hospitalizacije in smrti. 

Se pa v visoko cepljenih populacijah lahko tolerira višje številke okuženih, je pojasnil, saj število hospitaliziranih ob tem ostaja relativno nizko. 

Sprejeti moramo, da se določen del populacije ne bo cepil

A če ne razumemo, da je pogoj PCT smiseln, lahko pride tudi do zlorab, kot je recimo ponarejanje kod. Prišlo je tudi že do več incidentov, ponekod pa izpolnjevanja pogoja PCT niti ne preverjajo, na kar je že včeraj opozoril minister za zdravje Janez Poklukar. "Ko pokažemo PCT, dajmo to storiti z nasmehom - če še kdo ni opazil, je pandemija," je pozval Fafangel.

Poleg tega pa moramo tudi, tako epidemiolog, sprejeti, da se določen delež populacije ne bo cepil. Zato po njegovem mnenju potrebujemo brezplačno testiranje, dostopno na vsakem vogalu, da lahko epidemijo obvladujemo skupaj. Javno zdravje je namreč točno to - da zaščitimo tiste, ki se bodo, in tiste, ki se ne bodo odločili za cepljenje, je poudaril. 

Pozval je k uporabi aplikacije Ostani zdrav

Vsi se moramo izogibati večjim združevanjem in prekomernemu zadrževanju v zaprtih prostorih. Ljudi je pozval, naj se ob prvih znakih bolezni samoizolirajo, testirajo in takoj obvestijo vse svoje stike, da prekinejo verigo prenosa virusa. "Ni treba čakati na klic NIJZ, temveč lahko sami obvestite svoje stike," je poudaril.

Spomnil je tudi na uporabnost aplikacije Ostani zdrav, ki avtomatsko obvesti vse stike. Aplikacijo sicer uporablja vse manj ljudi, a po Fafanglovih besedah lahko to spremenimo še danes, če se vsi skupaj tako odločimo. Predvsem bi jo potrebovala mlajša generacija, ki je zelo aktivna pri prenosu okužbe v skupnosti. 

"Najkrajša inkubacijska doba covida je dva dni, kar pomeni, da bomo že čez dva dni videli rezultate, če se za to odločimo," je še zatrdil.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 37
  • rd2dmk2 21:45 28.oktober 2021.

    kaj imajo skupnega slanina, cigaret in cepivo ? a vam malo pomagam ? lahko ? no prav.. vse tri reči so nekoč in zdaj propagirali .... no kdo ? zdravniki. in za prva dva artikla z zagotovstjo lahko zatrdimo da ...prikaži veča ne iz človekuljubnih vzgibov, ampak ker so bili najeti od propagandnih podjetji.. in ker se zgodovina ponovalja in se je kapital in kapitalist naučil, da če enkrat gre, potem gre tud večkrat, se bo čez par let sigurno pokazalo, da tudi v tretje je bilo ravno tako, kot dvakrat prej.

  • patriot5 19:34 28.oktober 2021.

    Naj se pred pred vstopom kamorkoli testirajo tudi cepljeni, če že želijo preprečevanje okužb.

  • sam1 19:01 28.oktober 2021.

    Fafangel miri,da je več okuženih kot lani,ampak manj hospitaliziranih zaradi cepljenja-pa saj stalno trdite,da cepljeni 99,9% ne zbolevajo,ampak to kaže na drugačno situacijo......