Zdravje
13104 ogledov

Še naprej nas lahko skrbi, tako slabe so tokratne številke

Covid-19 Epa
Delež pozitivnih testov je še naprej zelo visok. Število okužb v primerjavi s prejšnjim tednom še naprej narašča.

V sredo je bilo s 7.315 testi PCR potrjenih 2631 novih okužb z virusom SARS-Cov-2. Delež pozitivnih testov znaša 36 odstotkov. Na to, da bodo številke tudi danes občutno višje kot prejšnji teden, je nakazoval že podatek o izdanih TAN kodah. Na včerajšnji dan jih je namreč bilo izdanih 2.469. 

To sredo je tako v primerjavi s prejšnjim tednom število novih primerov višje za 42 odstotkov. Prejšnjo sredo je namreč bilo potrjenih 1.851 novih okužb, opravljenih je bilo 6.641 testov PCR, delež pozitivnih testov PCR pa je znašal 27,9 odstotka. 

Ocenjeno število aktivnih primerov je trenutno 23.748. Štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev je 1.125, medtem ko se je povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh povzpelo na 2.067. 

Hospitaliziranih je 547 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 131 na oddelkih intenzivne terapije. Umrlo je 10 ljudi. V bolnišnice so na novo sprejeli 87 bolnikov, v domačo oskrbo pa so jih odpustili 56. Na oddelkih intenzivne terapije sta dve osebi manj kot dan pred tem, a je treba pri tem povedati, da so sedem oseb na novo sprejeli na omenjene oddelke, pet jih je oddelke zapustilo, štirje bolniki, ki so se zdravili na intenzivni terapiji, pa so umrli. 

"Gremo v najslabše stanje v času epidemije"

Vlada je v sredo sprejela nove ukrepe. "Napoved ni dobra, gremo v najslabše stanje v času epidemije, odkar se soočamo s covidom-19," je dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Vlada je zato uvedla redno presejalno testiranje v vseh bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih, za opravljanje dela se pogostost testiranja poviša na 48 ur, prav tako se zviša frekvenca samotestiranja za učence in dijake na dvakrat tedensko. Priporočilo zdaj velja za vse razrede osnovne šole. Ni izključena niti možnost uvedbe obveznega testiranja, je napovedal Poklukar. Več v članku Vlada sprejela ukrepe: "Če ne bo delovalo, zapiramo družbo".

Zanimanje za cepljenje je v zadnjem obdobju močno upadlo. V torek se je po podatkih Sledilnika cepilo le 3.487 ljudi, dan prej pa 2.673. Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović meni, da ni še prepozno, da se izognemo novemu omejevanju javnega življenja, saj imamo na razpolago cepiva in možnost hitrega testiranja. 

V Sloveniji je trenutno prisotna le še delta različica virusa s svojimi podlinijami, med njimi tudi AY.4.2, na katero je že pred časom opozarjal Milan Krek. Gre za različico, ki jo pozorno spremljajo v Veliki Britaniji, saj bi po oceni strokovnjakov lahko bila odgovorna za hitro širjenje virusa pri njih. Več o tej različici na tej povezavi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • PaPajapopi 14:15 28.oktober 2021.

    TAKOJ NEHAJTE Z TEM COVID SRANJEM ! ! !

  • miho 12:39 28.oktober 2021.

    Vsega pa je kriv človek, ki je do nerazpoznavnosti izkrčil in uničil naravo, tako da virusi nimajo več svojega naravnega življenjskega prostora in so se posledično razširili med ljudi, med katerimi se širijo z astronomsko hitrostjo. Še bodo takšni virusi. ...prikaži več To ni konec, ampak je šele začetek nočne more, ki sledi v naslednjih letih, desetletjih, stoletjih. Tudi podnebna konferenca ima učinek le na žepe udeležencev in na račun proračunov držav, ki so jo financirale. Drugih učinkov ne bo. Razlog: beg

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 11:45 28.oktober 2021.

    Delež okuženih je 36% , kar je manj kot zadnje dni, vendar to še ni razlog za veselje.Vse več bo tistih, ki jim cepivo popušča in ki okužujejo znotraj in izven "PCT mehurčka"...Je pa pozitivno, da se vse več ljudi naravno prekuži..