Zdravje
41538 ogledov

Zadnji podatki: Toliko še manjka do točke preloma

Covid-19 Epa
Število novih potrjenih okužb je že četrti dan zapored višje od 2000.

V četrtek so s 6.790 testi PCR potrdili 2.510 novih okužb. Delež pozitivnih testov PCR znaša 37 odstotkov. Opravljenih je bilo tudi 24.281 hitrih testov. Včeraj je bilo izdanih 2.289 TAN kod. 

V primerjavi s prejšnjim četrtkom, ko je bilo potrjenih 1.970 novih primerov, je tokrat potrjenih 27 odstotkov več okužb. Prejšnji teden so opravili podobno število testov PCR, in sicer 6.872, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih testov 28,7-odstoten. 

Če se bo trend naraščanja okužb nadaljeval, ni izključeno, da bo treba spet zapirati državo. Ključno bo, koliko bo hospitaliziranih na oddelkih intenzivne terapije. Meja, do katere naj bi slovenski zdravstveni sistem zdržal, je zasedenih 150 intenzivnih postelj.

V UKC Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 119 bolnikov na navadnih oddelkih in 51 na intenzivnih oddelkih. Povprečna starost bolnikov na navadnih oddelkih je 71 let, na intenzivnih oddelkih pa 60 let. Najmlajši bolnik, ki je zbolel za covidom-19 in rabi zdravljenje na navadnem oddelku, je star 19 let, najmlajši bolnik na na intenzivnih oddelkih v UKC Ljubljana je star 34 let. V UKC Ljubljana kritično točko predstavlja 62 zasedenih intenzivnih postelj. 

Po podatkih vlade je vseh hospitaliziranih bolnikov, ki so zboleli za covidom-19, 558, od tega jih 134 potrebuje zdravljenje na intenzivnih oddelkih. Najmlajši bolnik na navadnih oddelkih ima 19 let, najmlajši bolnik na intenzivnih oddelkih pa 21 let. Umrlo je sedem bolnikov, ki so zboleli za covidom-19.

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Po podatkih NIJZ je trenutno ocenjeno število aktivnih primerov v državi 25.121. Štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev znaša že 1.190, medtem ko je povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh 2.138.

Vlada sprejela nove ukrepe

Zaradi naraščanja števila novih primerov so pristojni že sprejeli nekaj odločitev. V bolnišnicah bodo začeli večati kapacitete za oskrbo hospitaliziranih covidnih bolnikov in omejevali nenujne zdravstvene dejavnosti. 

Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so sporočili, da bodo po jesenskih počitnicah uvedli nekaj sprememb. Šolanje se bo nadaljevalo po modelu B ob upoštevanju pogoja PCT. Spreminjajo se pravila glede testiranja zaposlenih in šolajočih.

Kateri ukrepi bodo še sprejeti, pa je v veliki meri odvisno od tega, kakšno bo stanje v bolnišnicah. Meja zmogljivosti oddelkov za intenzivno terapijo je namreč postavljena pri 150 zasedenih posteljah, v bolnišnicah pa je po včerajšnjih podatkih že 131 bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo zdravljenje v intenzivni terapiji. Vlada razmišlja tudi o možnosti zapiranja družbe, če ukrepi, sprejeti v minulih dneh, ne bodo delovali

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • simon30 16:32 29.oktober 2021.

    ŠE NIKOLI NISMO IMELI VEČ CEPLJENIH IN VEČ BOLANIH TER MRTVIH 🤔

  • groffriedrich 16:08 29.oktober 2021.

    Če si cepljen še ne pomeni,da se ne moreš okužiti!Gre za to,da v večini primerov"lažje"zboliš,pa nič drugega,kot to.Vendar pa okužbo prenašaš naprej,na žalost.Osebno sem tudi sam cepljen a glej ga zlomka,na testiranju danes sem bil pa pozitiven,tako,da gre samo zato,da ...prikaži več se nebi intenzivni oddelki prenatrpali preko svojih kapacitet!Zgolj zato gre.

  • lara49 14:31 29.oktober 2021.

    Če bi zdravniki res zdravili Covid, z zdravili, ki so že na voljo, ne bi bilo toliko hospitalizacij! Tako pa dobiš diagnozo, pošljejo te domov in upajo, da boš imel resne zaplete. Upajo, da pristaneš na respiratorju, najraje pa vidijo, ...prikaži več da kar umreš, da si potem še ena smrt več zaradi twga Covida! Jaz pa sem mislila, da zdravniki imajo neko sveto zaobljubo, da so bodo bolnikom pomagali. Res sem naivna! 😶