Zdravje
13419 ogledov

Slovenske bolnišnice v to spremembo zaradi visokih številk okužb

Covid-19 Profimedia
Do odločitve je prišlo na današnjem sestanku z ministrstvom.

Bolnišnice bodo po današnjem sestanku z ministrstvom za zdravje začele večati kapacitete za oskrbo hospitaliziranih covidnih bolnikov, hkrati pa bodo omejevale tudi nenujne zdravstvene dejavnosti. Kot gre razbrati iz prvih sporočil bolnišnic po srečanju, jih za zdaj ne bodo ukinjali v celoti, sicer pa čakajo še na točna navodila ministrstva.

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob slabšanju epidemiološkega stanja v državi že v sredo napovedal omejevanje izvajanja vseh nenujnih programov v bolnišnicah, poleg tega pa sta se 13 covidnim bolnišnicam pridružili še Topolšica in Sežana.

Za sprejem že konec tedna

V sežanski bolnišnici so za STA danes pojasnili, da so se na sestanku z ministrstvom dogovorili, da pripravijo covidni oddelek za sprejem bolnikov ob koncu tedna. Pripravili bodo 22 postelj na navadnem bolnišničnem oddelku, intenzivnega nimajo, prav tako ne možnosti povečanja kapacitet. Trenutno še nimajo hospitaliziranega nobenega covidnega oddelka. Najprej bodo v bolnišnici zmanjšali dejavnost rehabilitacije, nato pa specialistične ambulantne dejavnosti.

Tudi v novogoriški bolnišnici pojasnjujejo, da so na današnjem sestanku določili nove bolnišnične kapacitete za zdravljenje covidnih bolnikov "v zavedanju po popolni mobilizaciji kapacitet slovenskega zdravstva za sprejem teh bolnikov". Trenutno imajo sicer polno zasedeno intenzivno enoto, kjer skrbijo za pet bolnikov, navadni oddelek pa je z 20 bolniki 70-odstotno zaseden. V prihodnjem tednu bodo skladno z načrtom ministrstva akutni oddelek povečali za 10 postelj, intenzivnega pa za eno.

Kot kaže, na ministrstvu pripravljajo odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti, ki jo v novogoriški bolnišnici pričakujejo do konca tedna. Skladno s tem v prihodnjem tednu načrtujejo zmanjševanje nenujnega programa. "Zagotavljali bomo le neodložljive zdravstvene obravnave, onkološke storitve, storitve otrok, nosečnic in porodnic in seveda urgentna stanja," so pojasnili za STA.

Covid-19 Svet Razmere se slabšajo, zelene zgolj še tri države

UKC: Vseh storitev ne bodo ukinili

Na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) pa so glede zmanjševanja nenujnega programa pojasnili, da elektivnih storitev ne bodo ukinjali na splošno, ampak se bodo prilagajali trenutni situaciji. "V najboljši moči bomo poskrbeli tako za covidne bolnike kot tudi za ostale nujne in nenujne bolnike," so zagotovili na STA.

V osrednji slovenski bolnišnici sicer napovedujejo, da bodo kapacitete za covidne bolnike povečevali po potrebi. Trenutno imajo sicer polne oddelke - 53 bolnikov zdravijo na intenzivnih, 117 pa na navadnih.

Podrobnosti omejevanja programov in večanja covidnih kapacitet v mariborskem kliničnem centru bodo pojasnili na jutrišnji novinarski konferenci, na pojasnila ostalih covidnih bolnišnic pa STA še čaka.

Prav tako vsebine sestanka za zdaj še niso komentirali na ministrstvu za zdravje.

odprtje lokalov Slovenija Minister inšpektorje pozval k poostrenem nadzoru Slovenske novice: Prvi primer opičjih koz v Sloveniji: Moški je v izolaciji - Izjava Mario Fafangel Slovenija Fafangel: Potrebujemo brezplačno testiranje, dostopno na vsakem vogalu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • pofukanavlada22 06:49 29.oktober 2021.

    ma vi ste prizadeti!! še bolj pa vi ovce ki boste to izvajale

  • Stane Adamič 03:32 29.oktober 2021.

    POP TV, RTV. USTAVNO SODIŠČE, VRHOVNO SODIŠČE, INFORMACIJSKA POOBLAŠČENKA in pa seveda stranke KUL-a. To so glavni rušitelji vseh ukrepov in kot taki najbolj odgovorni za vsako COVID smrt.

  • marko345 17:38 28.oktober 2021.

    Če se ne bi cepilo v Sloveniji že već kot 1 milijon ljudi, bi imeli že zdavnaj zaprto družbo, kaos v bolnicah itd. Samo cepljenim se lahko zahvalite, da še lahko hodite v službe, trgovine,gostilne itd. Vsi, ki zaradi lastne ...prikaži več objestnosti zbolite, ste krivi, da ljudje, ki so bolani iz drugih vzrokov trpijo, saj so jim prestavili tretma. Zato se cepite. Če bi bili vsi cepljeni- cepiva je dovolj, bi lahko živeli normalno. Dokaz so črne koze- vsi cepljeni, črnih koz ni več.