Zdravje
1534 ogledov

Najbolj trpijo bolniki, ki lahko počakajo, a se njihove težave kopičijo

Covid-19, UKC Maribor, zdravnica UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, zdravnica
Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je pred prazničnim koncem tedna opozorilo javnost, da so razmere pri njih zelo alarmantne in so zaradi hitre rasti števila obolelih s covidom-19 na pragu najhujše krize doslej. Direktor bolnišnice Anton Crnjac se boji, da se stvari lahko s povečanim prilivom bolnikov še poslabšajo.

Treba je razmišljati o svojem zdravju in zdravju drugih

Kot je Crnjac dejal v današnji izjavi medijem, smo zdaj res v fazi, ko morajo ljudje sprevideti resnost razmer, tudi tisti negativno nastrojeni pa ugotoviti, da je konec kakršnihkoli drugih razmišljanj, kot je reševanje koronske krize.

"Treba je začeti razmišljati o sebi in svojem zdravju ter zdravju najbližjih in drugih bolnikov, ki zaradi zasedenosti bolnišnice ne pridejo do potrebnih zdravstvenih storitev za druge bolezni," je dejal prvi mož UKC Maribor.

Anton Crnjac, direktor | Avtor: UKC Maribor UKC Maribor
Ker so pred nami prazniki, je pozval k samoomejitvi množičnih druženj, noč čarovnic naj letos mine mirneje, čim manj množični naj bodo tudi obiski grobov. Ljudje naj po njegovem začnejo razmišljati, da opozorila stroke glede cepljenja proti covidu-19 in varnostnih ukrepov niso nekaj, kar bi govorili na pamet, pač pa imajo resne strokovne podlage.

Povečati bodo morali zmogljivosti za covidne bolnike

Matjaž Vogrin, strokovni direktor | Avtor: UKC Maribor UKC Maribor
Strokovni direktor Matjaž Vogrin je prav tako poudaril, da se število covidnih bolnikov zelo hitro povečuje, zato bodo v skladu v dogovorom na nacionalni ravni morali dodatno povečati zmogljivosti za te bolnike. Od danes morajo zagotavljati prostor za 60 akutnih bolnikov in 32 v intenzivni terapiji, od sredine naslednjega tedna pa za 70 akutnih ter 34 bolnikov v intenzivni negi.

"To za nas pomeni izjemen napor, saj kader in oprema, ki so sicer namenjeni obravnavi drugih bolnikov, ne morejo biti več uporabljeni tam, pač pa jih potrebujejo za obravnavo covidnih bolnikov," je dejal Vogrin. Po njegovih besedah je za več kot deset odstotkov zmanjšano delo na drugih oddelkih. Pri tem po njegovem mnenju najbolj trpijo bolniki, ki sicer lahko nekoliko počakajo, saj ne potrebujejo takojšnje hospitalizacije, a ker kriza traja že leto in pol, se njihove težave kopičijo.

Nenujni posegi že odpadajo

Na kirurgiji sicer ves čas normalno teče urgentna služba, prav tako nemoteno obravnavajo onkološke bolnike, medtem ko je kirurgija v tem trenutku nekje na 70 odstotkih, ostali nenujni posegi pa že odpadajo. Podobno po Vogrinovih besedah velja tudi na drugih oddelkih.

Še naprej je ozko grlo intenzivna terapija, za katero imajo skupaj na voljo 59 postelj, od tega so jih 32 na novo dobili v času epidemije covida-19, a so morali oskrbo zagotoviti brez dodatnega kadra. Na covidnih oddelkih je trenutno okoli 150 medicinskih sester in 40 zdravnikov.

Najmlajši bolnik na intenzivni terapiji ima 43 let, na akutnem oddelku pa 36

Dušanka Vudović, predstojnica oddelka za pljučne bolezni | Avtor: UKC Maribor UKC Maribor
Sicer pa je na intenzivnem oddelku povprečna starost bolnikov trenutno okoli 65 let, pri čemer je 15 do 20 odstotkov takih, ki so že bili cepljeni. Na akutnem oddelku je povprečna starost 69 let, med njimi pa je cepljenih okoli 30 odstotkov. Najmlajši bolnik na intenzivni terapiji je danes star 43, na akutnem oddelku pa 36 let.

Predstojnica pljučnega oddelka Dušanka Vidovič je ob tem opozorila, da so že več kot mesec dni zasedeni več kot stoodstotno, predvsem na račun respiratornih okužb, ki niso povezane s covidom-19 in prav tako potrebujejo zdravljenje s kisikom. Ostali njihovi bolniki so onkološki, zato je manevrskega prostora za krčenje programov v pulmologiji zelo malo.

Husam Franjo Naji | Avtor: UKC Maribor UKC Maribor
Po besedah predstojnika kardiološkega oddelka Husama Franja Najija so zaradi zaprtja infekcijskega oddelka, ki je v celoti namenjen covidnim bolnikom, z vsemi ostalimi v glavnem obremenili interno kliniko. Gre za 35 do 40 bolnikov, tako da je omenjena klinika povsem zasedena. Zaradi odpadanja nekaterih rednih programov v preteklih mesecih, ki jih tudi čez poletje niso uspeli v celoti pokrpati, imajo večji naval akutno obolelih internističnih bolnikov, kar še dodatno povečuje zasedenost, žal pa je zaradi tega večja tudi smrtnost, je še dodal Naji.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 25
 • jezero 07:41 30.oktober 2021.

  Napuh in skrajna požrešnost kroji delo zdravnikov. Sestre pa z minimalno plačo. Odhajajo.

 • Avatar Leon
  Leon 15:44 29.oktober 2021.

  Vsi ti govorniki so medijski nakladači so potrebni socializacije .

 • miha91 15:25 29.oktober 2021.

  Na pragu najhujše krize doslej? A ni bilo januarja 600.000 prebolelih (izjava Beovič). Plus milijon cepljenih, ter 350.000 mlajših od 18, katerim korona ni nevarna, čudaško cepivo pa je.