Zdravje
29319 ogledov

Državni sekretar ob poslabšanju stanja napovedal rigorozne ukrepe

Covid-19, UKC Maribor, zdravstveni delavci med posegom UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, zdravstveni delavci med posegom
"Vsi zdravstveni delavci bijemo hudo bitko z virusom, zato vas prosim za pomoč, da bomo lahko zmagali," je državni sekretar na ministrstvu za zdravje pozval prebivalce.

Stanje v slovenskih bolnišnicah je vse bolj zahtevno, je na novinarski konferenci vlade opozoril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Posteljne kapacitete so omejene, osebja primanjkuje zaradi naraščanja okuženih s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo.

Bolnišnice bodo zato začele večati kapacitete za oskrbo hospitaliziranih covidnih bolnikov, hkrati pa bodo omejevale tudi nekatere nenujne zdravstvene dejavnosti. 13 covidnim bolnišnicam sta se pridružili še Topolšica in Sežana, da bi lahko bolnike oskrbeli čim bližje doma. Kot je pojasnil državni sekretar, visokim številkam okuženih sledijo tudi hospitalizacije. Vrh drugega vala smo dosegli 27. 10. 2020, ko smo zabeležili 2167 dnevnih okužb, v tretjem valu je vrh predstavljal 5. 1. 2021, ko smo zabeležili 3428 novih okužb, vrh trenutnega vala pa je morda predstavljal že torek, 26. 10., ko smo odkrili 3142 novih okužb. 

Povečanje kapacitet bolnišnic | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Največ dnevno sprejetih okuženih s covidom-19 v bolnišnice smo zabeležili 6. novembra 2020, ko je to število doseglo 160. 

Danes je na klasičnih oddelkih 424 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 134 bolnikov - skupno 558. Kot je poudaril Vindišar, za enega bolnika na intenzivni negi na dan potrebujemo vsaj enega zdravnika in vsaj dve medicinski sestri. To pomeni, da trenutno potrebujemo več kot 100 zdravnikov in več kot 250 medicinskih sester samo za covidne bolnike na intenzivni terapiji.

"Vsi zdravstveni delavci bijemo hudo bitko z virusom, zato vas prosim za pomoč, da bomo lahko zmagali," je pozval prebivalce. Opozoril je na prihajajoče praznike, ko se ljudje več družijo in srečujejo med seboj in svetoval, naj se izogibamo množičnih druženj, sploh v zaprtih prostorih, na nošnjo mask ... "Ostanite doma, kolikor je le možno, ob prvih znakih obolenja pa se izolirajte in čim prej testirajte," je dodal. Le tako bomo namreč zaščitili sebe in bližnje, saj, tako Vindišar, lahko vsak od nas z majhnimi dejanji pomembno prispeva k omejitvi širjenja virusa.

Rigorozni novi ukrepi?

"Ocenjenjujemo, da je 160 do 180 zasedenih intenzivnih postelj tisti kriterij, ko bo treba sprejeti nove ukrepe," je sporočil. Šlo naj bi za ukrepe, ki bodo rigorozni, je še napovedal Vindišar. "Z enim samim ciljem, da ne pride do tega, da nekateri pacienti ne bi prišli do storitev, ki jih nujno potrebujejo."

Po nekaterih neuradnih podatkih naj bi na vladi tehtali možnost krajšega popolnega zaprtja. "Nobena odločitev še ni sprejeta, je pa ta današnja predstavitev namenjena prikazu koliko bolnišničnih kapacitet Slovenija zmore. Dnevno spremljamo stanje zasedenosti in delamo vse, da bodo namestitve, ki bodo potrebne, zagotovljene," pravi Vidišar. "Iskreno upam, da je slovenski narod dovolj moder, da bo spoznal, da gorijo zadnje rdeče luči, da je treba spremeniti dosedanji način pristopa do covida, da je potrebno pristopiti k cepljenju in uporabljati vse ostale ukrepe.To je edini garant, da bo zdravstveni sistem zdržal. Videli ste številke, kakšne kapacitete slovensko zdravstvo ima, te kapacitete niso neomejene."

Na veliko verjetnost novega zapiranja družbe so opozorili tudi predstavnike visokega šolstva

Po včerajšnjem sestanku zdravstvene stroke s predstavniki visokega šolstva je predsednik visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič za Radio Slovenija dejal, da je bilo iz besed Vindišarja in direktorja NIJZ Milana Kreka mogoče razumeti, da "če se ne bo zgodil kakšen čudež", potem bo morala vlada okrog 10. ali 15. novembra iti v splošen lockdown - torej ne bodo zapirali le gostiln ali fakultet, temveč vse povrsti, je še povedal Kovačič.

dezurni@styria-media.si

  

Komentarjev 38
  • rd2dmk2 09:47 30.oktober 2021.

    torej ta sekretar ima težave ko mora pogledat v oči bolniku na postelji v bolnici.. pa ima ta tip kaj težav s spanjem ? ne nima, ker nima morale, vesti, srca in duše, samo globooooook žep. in zakaj ? lepo ...prikaži več nam leporeči, kaj pa vsi tisti z potrdili o cepljenju, pa niso niti malo bili "še" cepljeni. (jensen) . pa Hrvaška bi lahko tožila Slovenijo, ker smo tja poslali na stotine osebkov z lažnimi potrdili. da ne omenjam še kaj drugega. zato ste za tole sranje krivi vi, državni sektretar.

  • Avatar DvaPlusDvaJe4
    DvaPlusDvaJe4 23:54 29.oktober 2021.

    Dnevni pressing, virusa pa nimajo nikjer.

  • bobubob 21:00 29.oktober 2021.

    Edini učinkoviti rigorozni ukrep bi bil - odsloviti vso to svojat z neučinkovitimi ukrepi vred in končati s politiko zaslužkarstva na račun nesreče/smrti drugih. In dati besedo onim sedaj utišanim, ki bi ukrepali drugače. Med drugim tudi z zdravili. .... ...prikaži več https://www.delo.si/sobotna-priloga/prepovedano-zdravilo/