Svet
34584 ogledov

"Takšna dejanja lahko popeljejo ZDA in Rusijo v neposreden vojaški spopad"

Ukrajina Epa
Po mesecu in pol grozljive vojne, je moskovski odposlanec v Washingtonu za Newsweek predstavil tudi razloge svoje države za začetek, po njegovih besedah »posebne vojaške operacije«.

Ker je Kijev obtožil Kremelj, da izvaja »vojne zločine« in »genocid« v Ukrajini, je ruski veleposlanik v Združenih državah Amerike Anatolij Antonov dejal, da sta vojno začela prav ukrajinsko izvanjanje "etničnega čiščenja v Ukrajini" in želja po pridružitvi NATU pod vodstvom ZDA.

"Posebna vojaška operacija v Ukrajini je posledica nepripravljenosti kijevskega režima, da bi ustavil genocid nad Rusi z izpolnjevanjem svojih obveznosti iz mednarodnih zavez," je za Newsweek povedal Antonov. "Očitna je tudi želja držav članic Nata, da bi z ozemljem sosednje države vzpostavile oporišče v boju proti Rusiji."

Antonov je med drugim dejal, da ima zdajšnje dogajanje korenine že v preteklosti, ko je vstaja pred osmimi leti strmoglavila izvoljeno ukrajinsko vlado, ki je bila tesno povezana z Moskvo, in na oblast postavila prozahodno administracijo, ki si je prizadevala za tesnejše vezi z zvezo NATO in EU. V nadaljevanju intervjuja Antolov predstavi napad Rusije na Ukrajino kot nekaj neizbežnega in za kar je kriva predvsem Ukrajina sama.

Tudi o ruskih zahtevah

Med drugim je pojasnil, da je cilj te "vojaške operacij prekiniti genocid, ki ga je zagrešil kijevski režim in zagotoviti brezjedrski in nevtralen status Ukrajine." Obenem je dejal, da je ruska zahteva tudi ta, "da se zaključijo sovražne aktivnosti, ki potekajo od leta 2014 in se privede pred sodišče tiste, ki so zagrešili številne zločine." Ovrgel je tudi špekulacije o načrtih Rusije za okupacijo Ukrajine. Obenem je zatrdil, da civilisti niso cilj »vojaške operacije«. V spodnjem prispevku lahko sicer preberete razkritje, kdo je kriv za masaker v Buči. 

Buča Video Svet Posnetki razkrili, kdo je kriv za masaker v Buči!

Ker je ameriški predsednik Biden Ukrajini obljubil, da bodo tja poslali še več vojaške pomoči, je Antolov v intervjuju opozoril, "da bi takšna pomoč le poslabšala konflikt in bi lahko povzročila neposreden konflikt med ZDA in Rusijo."

"Zahodne države so neposredno vpletene v sedanje dogodke, saj še naprej črpajo Ukrajino z orožjem in strelivom ter s tem spodbujajo nadaljnje prelivanje krvi," je dejal Antonov.

"Opozarjam, da so tovrstna dejanja nevarna in provokativna, saj so usmerjena proti naši državi," je dodal. Opozoril je še, da lahko dejanja "popeljejo ZDA in Rusko federacijo na pot neposrednega vojaškega spopada. Vsaka dobava orožja in vojaške opreme z Zahoda, ki jo izvajajo transportni konvoji preko ozemlja Ukrajine, je legitimen vojaški cilj naših oboroženih sil."

Buča, Ukrajina Svet Ukrajina: ''Uboji v Buči so le vrh ledene gore''
Komentarjev 45
  • leonardo 08:06 10.april 2022.

    Vsekakor mislim, da bi Ukrajina in Rusija to vojno morali doreči sami. Brez posredovanja Evrope, še manj Amerike! Vsi priskledniki gledajo samo na denar in še enkrat na denar in prav malo jim je mar trpljenje naroda. In ja saj ...prikaži večj nekako je treba zmanjšati populacijo na zemlji a ne?

  • radovednica 07:59 10.april 2022.

    A je zdaj kar naenkrat minila volja objavljat ene iste slike in komentarje? Pa kaj nas briga Ukrajina in Rusija, a nimamo že svojih težav z raznimi JJ, Golobčki "frizurcami" in podobnimi, dovolj. No ja, pa "slovenka" Alvina Bajrami tudi ...prikaži več kandidira na listi SD za slovenski parlament. J....a Slovenclarija!

  • jakec1575 17:25 09.april 2022.

    Rusija si je polomila zobe. značilno za ruse je pa, da ne priznajo poraza. podobno kot ameri. in si lomijo zobe naprej po principu, kamor je sel bik naj gre še strik. in tocno to se zdaj dogaja. aktivirali bodo ...prikaži več vse nove nabornike, ki bodo umirali. berem pa, da se bataljoni, ki se umikajo iz S delov ne zelijo prerazporedit na V. Nizka morala. Velike izgube. Obupno slaba logistika, ki jim je dala hrano z rokom 2015, stare puske. Nekateri bataljoni so bili obupno opremljeni in zapusceni. skratka.