Svet
7234 ogledov

Takšna navodila so glede talcev dobili borci Hamasa

Vojna Izrael - Palestina 9. 10. 2023
1/12
Profimedia
Hamas zagotavlja, da bodo poskrbeli za zajete izraelske talce.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas med sovražnostmi ni pripravljeno na pogajanja o izmenjavi zapornikov z Izraelom, je danes sporočil predstavnik gibanja Hosam Badran. Kot je dejal, je trenutna naloga Hamasa zaščita civilistov v Gazi pred napadi izraelskih sil. Ob tem Hamas zagotavlja, da bodo poskrbeli za zajete izraelske talce.

"Vojaška operacija se še vedno nadaljuje (...) zato trenutno ni možnosti za pogajanja o vprašanju zapornikov ali čem drugem," je poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Badran in dodal, da so prizadevanja gibanja trenutno osredotočena na zaščito civilistov v Gazi pred napadi izraelskih sil.

Več prizorov današnjega dogajanja v galeriji.

Silovit napad na Izrael, nato blokada Gaze

Medtem je vodja mednarodnih odnosov Hamasa Basem Naim v pogovoru za britanski BBC dejal, da je skupina "zavezana in dolžna s talci ravnati zelo človeško in dostojanstveno", pri čemer števila talcev ni potrdil. Po navedbah Izraela so borci Hamasa med sovražnostmi ugrabili najmanj sto ljudi in jih odpeljali v Gazo.

Po besedah Naima je vodja Hamasa Mohamed Deif borcem naročil, naj "spoštujejo starejše, civiliste, otroke" in "ne ubijejo nikogar, ki ni neposredno vpleten v boj", navaja BBC.

Hamas, ki nadzoruje Gazo, je v soboto sprožil silovit napad na Izrael. Ta je nato v nedeljo razglasil vojno stanje in se odzval s protinapadi. Danes naj bi izraelska vojska prevzela popoln nadzor nad naselji na jugu Izraela, kamor so vdrli pripadniki Hamasa, obrambni minister Joav Galant pa je odredil popolno blokado območja Gaze.

Izrael je po sobotnih napadih skrajnega gibanja Hamas danes uvedel popolno blokado območja Gaze in odredil mobilizacijo 300.000 rezervistov. Spopadi in raketno obstreljevanje med izraelskimi silami in skrajneži na območju so se nadaljevali. Število smrtnih žrtev na obeh straneh še narašča in je preseglo 1300, ranjenih je več tisoč ljudi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • kapibara1 15:33 10.oktober 2023.

    Izrael je na teletekstu dejal, da bodo rušili in tamanili na polno palestince.. tudi za ceno življenj talcev

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 07:23 10.oktober 2023.

    Izraelci se seveda ne bodo ozirali na talce ob "kaznovanju" Gaze...Morda bo kakšna izmenjava, vendar Hamasu ne bo uspelo s tem preprečiti napadov...Niso to Rusi, ki so tedne in tedne čakali da so Azovci pomolili glave iz lukenj v Mariupolju, ...prikaži več kjer so se skrivali za civilisti..

  • Ogledalce 19:45 09.oktober 2023.

    Hamas bo poskrbel za civiliste v Gazi. hahahahahaha, hahahahahahaha, hahahahahahahahaha