Svet
16593 ogledov

"Izraelce smo opozorili, da se pripravlja nekaj velikega"

mrtvi Hamasovi borci Gaza Epa Mrtva Hamasova borca na obmejnem območju Gaze.
Na dan prihajajo podrobnosti o sestankih, ki so jih imeli sovražniki Izraela v dneh pred napadom. Uradni Jeruzalem je bil posvarjen.

Palestinski Hamas je v soboto sprožil silovit napad na Izrael, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo že več kot 700 ljudi. Več kot sto Izraelcev je bilo ugrabljenih in prepeljanih v Gazo.

Izrael je v nedeljo razglasil vojno stanje in se odzval s protinapadi, ki so na območju Gaze (spodaj) po najnovejših podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje doslej terjali skoraj 500 življenj. Več tisoč ljudi na obeh straneh je bilo ranjenih.

Svarila iz Egipta

Gaza raketni napad | Avtor: Epa Epa

Izraelci naj bi bili sicer opozorjeni na napad, a svaril egiptovske obveščevalne službe očitno niso vzeli dovolj resno.

"Opozarjali smo, da bo situacija kmalu, zelo kmalu eksplodirala. Vedeli smo, da bo šlo za nekaj velikega. Niso upoštevali teh opozoril," je za The Times of Israel dejal anonimni vir iz egiptovskih obveščevalnih krogov.

Isti vir je za omenjeni medij dejal, da so bili Izraelci bolj osredotočeni na grožnje z Zahodnega brega in tako zanemarili dogajanje v Gazi.

Sestanki v dnevih pred napadom

Tel-Aviv raketni napad | Avtor: Epa Epa

Na dan prihajajo nove informacije o dnevih in tednih pred sobotnim napadom. Drobci različnih obvestil počasi sestavljajo sliko krvavega dogajanja na Bližnjem vzhodu.

Borce Hamasa naj bi na napad posepešeno pripravljali pripadniki Iranske revolucionarne garde. Posebno urjenje naj bi potekalo od avgusta. Iran, ki je sicer uradno zanikal vpletenost, naj bi Palestincem zeleno luč za napad dal pretekli ponedeljek, poroča Wall Street Journal.

Predstavniki sovražnikov Izraela naj bi se pretekli teden sestali v Bejrutu, kjer so bili poleg članov Iranske revolucionarne garde, Islamskega džihada in Hamasa tudi ljudje iz libanonskega Hezbolaha.

Ameriški časnik je stopil v stik z visokimi predstavniki Hamasa in Hezbolaha, ki so potrdili, da je Iran minimaliziral aktivnosti v drugih regionalnih konfliktih, da bi vse napore usmeril v financiranje, koordinacijo in oborožitev Hamasovih borcev.

Hamas je tudi za druge medije potrdil, da je uradni Teheran vseskozi podpiral izvedbo napada in da je bilo prav to ključno pri njihovi odločitvi. Znajo je tudi, da se je iranski predsednik Ebrahim Raisi pred nekaj dnevi sestal s palestinskima voditeljema Ziyadom al-Nakhalahom in Ismailom Haniyehom.

"Seznanjeni smo s sestanki predstavnikov terorističnih organizacij, ki so se zgodili v Siriji in Libanonu. Vemo, da so na teh sestankih koordinirali napade na Izrael," je v nedeljo dejal izraelski ambasador pri Organizaciji združenih narodov (OZN) Gilad Erdan.

"Nič elektrike, nič hrane, nič goriva!"

Izraelski obrambni minister Joav Galant je danes sporočil, da je ukazal popolno blokado območja Gaze. "Nič elektrike, nič hrane, nič goriva," je po poročanju tujih tiskovnih agencij poudaril v videonagovoru po posvetovanjih na južnem poveljstvu izraelske vojske v Beršebi.

Izraelska vojska je sporočila, da so njene sile prevzele popoln nadzor nad naselji na jugu države, blizu območja Gaze, kamor so v soboto vdrli pripadniki islamističnega gibanja Hamas. V odziv na dogajanje so v Izraelu vpoklicali že 300.000 rezervistov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 40
  • fuckZ24 09:08 10.oktober 2023.

    Kot varšavski geto. Zidi imajo izkušnje.

  • LukaMB 23:19 09.oktober 2023.

    Sedaj sem se krepko nasmejal, netanyahu je rekel, da so hamas isis, ko pa vsi vemo, da so prav isis in po njihovo umerjeno-opozicijo proti Assadu financirali in jim dobavljali orožje prav židje-Američani-Britanci ter jih prikazovali kot boščke z white ...prikaži več helmets in podobno! Pazite to novo propagandno foro židekov, ne morem verjeti. Iran oz. šiiti, so se branili proti isisu torej proti židom!

  • Lion0077 17:57 09.oktober 2023.

    Pa ne rečt, da je vojne v Ukrajini 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 konec. 😭😭😭😭

Sorodne novice