Svet
28967 ogledov

Takšne krize svet še ni videl

Lev Profimedia
Od leta 1970 naj bi izumrlo kar 70 odstotkov celotne živalske populacije. Znanstveniki opozarjajo, da mora svet nemudoma ukrepati.

Kot poroča Guardian, se je v samo 50 letih živalska populacija v divjini zmanjšala za 69 odstotkov. Vzrok za to je človeški poseg v gozdove, onesnaženje in industrializacija.

Od oceana do tropskega deževnega gozda, prisotnost ptičev, rib, dvoživk in kuščarjev je vedno manjša. Med letoma 1970 in 2018 se je v povprečju zmanjšala za več kot dve tretjini, povzroča WWF in Zoološko društvo Londona (ZSL). Pred dvema letoma se je ta številka gibala okoli 68 odstotkov, pred štirimi leti pa okoli 60 odstotkov.

Številni znanstveniki so prepričani, da živimo v času šestega množičnega izumrtja. Ta naj bi povzročil največjo izgubo življenja na Zemlji od časa, ko so po svetu hodili dinozavri. Vzrok za tako množično izumrtje? Ljudje.

Avtorji Poročila o stanju planeta, ki izide vsaki dve leti, pozivajo svetovne voditelje, naj sklenejo ambiciozen dogovor o biološki raznolikosti na vrhu Cop15 v Kanadi. Prav tako želijo, da zmanjšajo karbonske emisije, kar bi pomagalo ustaviti globalno segrevanje.

Množičen padec živalske populacije

V poročilu o stanju planeta so združili analize 32.000 populacij 5.230 vrst živali. S tem so merili spremembe v številčnosti divjih živali na različnih kontinentih in taksonih.

Najhujši padec živalske populacije opažajo v Latinski Ameriki in na Karibih.  V 48 letih se je populacija zmanjšala za kar 94 odstotkov. Na padec populacije je najbolj vplivalo sekanje Amazonskega gozda, ki je predstavljal dom raznolikim vrstam živali.

Morski lev | Avtor: ZOO Schönbrunn/Norbert Potensky Med letoma 1977 in 2019 se je populacija avstralskih morskih levov zmanjšala za 64 odstotkov. ZOO Schönbrunn/Norbert Potensky
Drugi največji padec je v Afriki, kjer se je populacija zmanjšala za 66 odstotkov Sledita ji Azija in Pacifik s 55 odstotkov. V Severni Ameriki je populacija padla za 20 odstotkov, V Evropi in Srednji Aziji pa za 18 odstotkov. Sama izguba je tako velika kot je človeška populacija Evrope, Amerik, Afrike, Oceanije in Kitajske.

Niti znanost, katastrofalne projekcije, gozdovi v plamenih, potopljene reke in visoke temperature ne prisilijo svetovne voditelje, da poskusijo rešiti naš planet.

Vzrok za padec populacije so pripisali tudi uničenem domovanju živalskih vrst, ki je bilo spremenjeno za v kmetijske namene. Živali vse težje najdejo pot na kopenska območja, saj jih ovirata infrastruktura in kmetijska območja.

Mednarodna zveza za ohranjanje narave prav tako izdeluje nov standard, ki bo preveril, ali je žival potrebno še dodatno zaščititi. Ta zeleni status bo pomagal znanstvenikom, da pomagajo živalskim vrstam, ki so na pragu izumrtja.

Poleg tega znanstveniki opozarjajo, da živalskih vrst ne bomo rešili samo z ohranjanjem, ampak tudi s spremembo produkcije in potrošnje. Za to potrebujemo tudi jasne in merljive cilje, ki zahtevajo obnovitev živalske populacije, zmanjšanje tveganja izumrtja ter prenehanje izumrtja.  

Exatlon Magazin Planet TV s to potezo močno razburil ljubitelje živali K9 K9 Vizita za živali To je največja napaka skrbnikov, ko pobegne pes
Komentarjev 5
  • dizelcek 09:19 16.oktober 2022.

    Pozdravljeni, dokazi za to so in bili so tudi predvajani na vseh državnih televizijah, da je večinoma za to kriva IKEA ne pa avtomobili z bencinskimi in dieselskimi motorji. IKEA ima kar 36.procentno sečnjo dreves in gozdov v zadnjih 30.letih. ...prikaži več Je vse dokazano, ker pa milijoni odpravijo obisk sodišč, se velika ali še večja sečnja gozdov mirno nadaljuje. Če greste pa z električnim avtomobilom v IKEA in tam kupite pohištvo in lesene izdelke, bo pa hitro gozdov in narave zmanjkalo. L.p.

  • dizelcek 09:18 16.oktober 2022.

    Pozdravljeni, dokazi za to so in bili so tudi predvajani na vseh državnih televizijah, da je večinoma za to kriva IKEA ne pa avtomobili z bencinskimi in dieselskimi motorji. IKEA ima kar 36.procentno sečnjo dreves in gozdov v zadnjih 30.letih. ...prikaži več Je vse dokazano, pa ker milijoni odpravijo obisk sodišč, se velika ali še večja sečnja gozdov mirno nadaljuje. Če greste pa z električnim avtomobilom v IKEA in tam kupite pohištvo in lesene izdelke, bo pa hitro gozdov in narave zmanjkalo. L.p.

  • anica00 05:39 14.oktober 2022.

    Medtem , ko število volkov in medvedov nenehno raste. Kljub temu, kakšno škodo dela.