Vizita za živali
9644 ogledov

To je največja napaka skrbnikov, ko pobegne pes

K9 Anže Petkovšek K9, iskanje pogrešanih z reševalnimi psi.
Pozanimali smo se, kako se je potrebno odzvati, ko nam pobegne pes.

Čeprav je to običajno naš največji strah, lahko včasih pride tudi do tega, da nam kuža ali muca pobegne. Da to preprečimo, moramo biti pozorni na znake, ki napeljujejo na pobeg. 2Samo tako bomo poskrbeli za varnost naših kosmatinčkov. Sabina Piber iz organizacije K9 je podala dobre napotke, kaj storiti, ko nam žival pobegne.

K9 | Avtor: Anže Petkovšek K9, iskanje pogrešanih z reševalnimi psi. Anže Petkovšek

"Ko pride do pobega, je potrebno, da ostanemo brez panike," je začela Sabina. "Ne smemo biti pod stresom, moramo se umiriti, saj naše živali zelo dobro vedo, kdaj smo panični." Sodeč po njenih besedah, naše živali ne razumejo, zakaj kar naenkrat oddajamo toliko stresnih hormonov. Prav zaradi tega jih postane še bolj strah in odidejo naprej.

"Največja napaka, ki jo ljudje storijo, je, da začnejo teči za psom. Največkrat pomaga, če začnemo teči v obratno smer, tako da nam kuža prične slediti." -Sabina Piber

Ko kuža pobegne

Seveda je vedno vse odvisno od razloga, zakaj je pes pobegnil. "Čisto drugače je, če lovski pes začne teči za divjad, ali če pobegne pes, ki se je nečesa ustrašil," nam je razložila Sabina. "Običajno pes ne teče tako daleč. Zunaj mest je veliko lažje, kakor pa v mestih, kjer je veliko stvari, ki psa še dodatno prestrašijo. Kadar psi pričnejo teči, se jim sprošča adrenalin. Adrenalin ne deluje dolgo časa in kmalu začne delovati kortizol, kar je stresni hormon. Kadar deluje kortizol, se psi prestrašijo in ustavijo. Šele ko jim ta stresni hormon pade, začnejo razmišljati o vrnitvi domov."

Vseeno nas pomiri, da veliko psov zna priti domov, zato je še posebej pomembno, da nekdo ostane na območju pobega. "Sprva poskušamo pomagati z napotki in nasveti, če pa je pes slučajno šel predaleč in ni izkušen, pa pridemo pomagati," je pojasnila. "Vedno pridemo, kadar se izgubijo mladički, bolni in stari psi, psi, ki pobegnejo s povodcem, ter kadar pobegneta dva psa, vrne se pa samo eden. V primerih, ko pobegneta dva, vedno ostaneta skupaj, zato vrnitev samo enega ni ravno najboljše."

1/4
K9, iskanje pogrešanih z reševalnimi psi. Anže Petkovšek

Kaj storiti, ko najdemo pobeglega psa?

Občasno se tudi zgodi, da sami na sprehodu opazimo kakšnega tavajočega psa. V takšnih situacijah je potrebno razumeti, da če je pes res izgubljen, se nam ne bo približal. "Lahko bi rekli, da je takrat pes v 'survival modu', torej mu je cilj preživetje. Kadar vidimo, da je pes brez skrbnika, se usedemo na tla in obrnemo stran od njega. Pri tem je dobro, če imamo kakšne priboljške. Nato samo čakamo, da kuža pride do nas," je povedala Sabina Piber. "Najprej je seveda dobro, da počakate, če je slučajno kdo naokoli," je nadaljevala. 

"Če ste prepričani, da je pes sam, ga date v avto in odpeljete v zavetišče. Če prevoza nimate, lahko zavetišče tudi pokličete, da ga pridejo iskati. V zavetišču mu nato preberejo čip in pokličejo skrbnike."

Naša odgovornost je, da se ustavimo in pomagamo, ko vidimo psa, ki izgubljeno tava. "Za vse veljajo ista pravila. Če vidiš psa, ki je sam, se ustaviš in pomagaš po najboljših močeh," je še zaključila.

   Pudelj Britje Vizita za živali Sedaj je to pri psih prepovedano
Komentarjev 1
  • Avatar luckyss
    luckyss 11:27 09.oktober 2022.

    Če vam pes pobegne, pomeni to, da si raje nabavite kakšno plišasto žival..Lahko jo vzamete tudi na sprehod, jo oblečete v plašček, peljete k frizerju in podobne neumnosti, za katere ste prej uporabljali živo bitje..