Svet
4417 ogledov

Takšne so današnje številke novih okužb na Hrvaškem

Epidemija covid koronavirus
1/2
Profimedia
Na Hrvaškem so včeraj potrdili 34 novih okužb s covidom-19. Opravili so 730 testov.

Po podatkih državnega štaba je aktivnih okužb na Hrvaškem trenutno 463, kar pomeni, da je število aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev 11,4. Za varne države veljajo po kriterijih NIJZ države, ki imajo to številko manj kot deset.

Od 34 novih primerov so jih kar 20 potrdili v Zagrebu, žarišče okužbe v Đakovem je, kot kaže, pod nadzorom. 

Vladni govorec Jelko Kacin je napovedal, da bo vlada Hrvaško zelo verjetno že jutri izbrisala s seznama varnih držav ter da naša vlada pričakuje, da Hrvaška neha z nočnim programom, pri tem je mislil na nočne klube, kjer se širijo okužbe. Prav danes smo poročali, da nameravajo odpreti nočne klube v Zrćah. 

Vodja svetovalne skupine Bojana Beović meni, da bi bilo treba za slovenske turiste zapreti hrvaško mejo. 

Če Hrvaška ne bo več varna država, pa to ne pomeni, da bo ob povratku potrebna 14-dnevna karantena. Ta se namreč zahteva le za tiste države EU, ki so na seznamu držav z epidemiološko poslabšano sliko, to pa so trenutno Švedska, Velika Britanija in Portugalska. To je za potovanja na Hrvaško svetoval Kacin. 

Okvirna meja za nevarno državo je 40 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev, a sta bili Srbija in Bosna na rdeči seznam uvrščeni že prej, saj smo imeli precej uvoženih okužb.

Da bi Hrvaška ponovno postala varna država, bi morala imeti 15 dni povprečno največ 29 primerov na dan, nevarna pa ne bo, dokler jih ne bo povprečno 116 na dan. Doslej je bilo rekordno število odkritih primerov 96. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.