Svet
21831 ogledov

Takšna je dolgoročna vremenska napoved za letošnjo pomlad

Vreme Accuweather
V delih Evrope bo pomlad zelo zgodnja, drugje se bo nadaljevalo mrzlo vreme s snegom, napoveduje AccuWeather.

Pomlad bo prinesla nevarnost poplav in močnega vetra, ki bo povzročal škodo, medtem ko lahko drugje pričakujejo dolga obdobja suhega vremena, ki lahko povzroči sušo.

Sredni Evropi in Iberskemu polotoku grozi suša

Španiji in Portugalski, Italiji in Srednji Evropi grozi bolj sušna pomlad kot običajno. Marca, aprila in maja lahko pričakujemo daljša obdobja suhega in nadpovprečno toplega vremena, kar lahko konec pomladi povzroči sušo tudi pri nas, saj bo sušno vreme od Italije prek Srednje Evrope do južne Nemčije.

Vzhodna Evropa v primežu mraza in snega

Marca in Aprila bo v Moldaviji, Ukrajini, Belorusiji in v Baltskih državah še mrzlo, sneg se bo održal, saj bo mrzel zrak ostal ujet nad tem delom Evrope, medtem ko bo nad Zahodno Evropo območje visokega zračnega pritiska. Mrzel zrak bo pomenil možnost snega, ki bi lahko prišel iz Severne Evrope ali iznad Balkanskega polotoka.

Na Balkanu je marca povečano tveganje za sneženje in poplave.

Na Balkanskem polotoku bo zima vztrajala dolgo v marec in spomladi lahko sneži, saj bo visok zračni pritisk nad Zahodno Evropo omogočal prodor mrzlega zraka iz Rusije vse do južnega dela Balkanskega polotoka. Zimske temperature bodo vztrajale tudi aprila in maja, a verjetnosti snega po nižinah ne bo.

Ko bo začel pritekati toplejši zrak, bo vreme nestabilno in pogosto bo deževalo. Predvsem aprila bo nevarnost poplav, napoveduje vremenostovec Tyler Roys, ki dela za AccuWeather. Nestabilno vreme se bo nadaljevalo v maju, največja nevarnost pa bodo nevihte.

Že aprila 27 stopinj Celzija

V Franciji in južnem delu Velike Britanije in Irske lahko pričakujejo toplo vreme. Lani je v Londonu in Parizu marca več dni snežilo. Suho bo v večini Francije in Iberskega polotoka, napoveduje Roys. V Parizu, Nantesu in Lyonu lahko pričakujejo daljša obdobja, ko bodo temperature 16 stopinj Celzija in več, v aprilu pa bi lahko bilo v teh mestih tudi do 27 stopinj Celzija.

Nadpovprečno količino dežja lahko pričakujeo na Severnem Iskem, Škotskem in v Severni Angliji, napoveduje Alan Reppert, daljše obdobje suhega vremena lahko pričakujejo šele maja.

Na Nizozemskem, v severni Nemčiji in Skandinavji bo pomlad mokra, saj jo bodo zaznamovale nevihte, ki se bodo izoblikovale nad Atlantikom in Severnim morjem. Po nevihtah bo kratko obdobje nadpovprečno toplega vremena, a s pogostim dežjem. Na Norveškem in Švedskem bo zaradi dežja v kombinaciji s taljenjem snega velika nevarnost poplav.

Nevihtni vetrovi bi lahko povzročali škodo predvsem na Danskem, Norveškem in v južni Švedski.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • alen009 09:53 26.februar 2019.

    Če bodo Američani nam napovedovali vreme, potem bomo Julija imeli sneg.