Svet
2144 ogledov

Te dele katedrale so rešili, ti so uničeni

Notre-Dame požar Epa
Boj gasilcev z ognjem v pariški katedrali Notre Dame je zaključen. Objavljena so že prva poročila, kaj je ogenj uničil.

Ogenj, ki se je v katedrali Notre Dame razširil zgodaj sinoči, je najprej uničil 93 metrov visoki stolp in streho katedrale iz 12. stoletja.

Washington post je že objavil infografiko, na kateri je prikazano, kateri del katedrale je zgorel in katerega so uspeli popolnoma ohraniti; gasilci so preprečili rušenje glavnega zvonika in skušali rešiti verske relikvije in neprecenljiva umetniška dela.

"Najhujše smo preprečili," je na mestu dogodka nekaj pred polnočjo novinarjem povedal francoski predsednik Emmanuel Macron. Napovedal je kampanjo zbiranja denarja za obnovo katedrale.

Notre-Dame požar | Avtor: Epa Epa

Notre Dame, katere gradnja se je začela leta 1163, se smatra za enega najlepših primerov francoske gotske arhitekture. Večji del strehe katedrale, je ogenj uničil že v prvi uri.

Unesco je že med požarom objavil, da pazljivo spremlja situacijo ter da podpira Francijo pri ohranjanju in tudi obnovi neprecenljive kulturne dediščine.

Notre-Dame požar Slovenija Janševi vojščaki tragedijo v Parizu izkoristili za hujskanje

Številni že obljubljajo pomoč

Obseg dejanske škode požara še ni jasen, že danes pa je zasebna Fundacija za francosko dediščino po vsej Franciji začela zbiranje prostovoljnih prispevkov za obnovo enega od nacionalnih simbolov.

Notre-Dame požar | Avtor: Epa Epa

Premožnejši Francozi drug za drugim obljubljajo finančna sredstva za obnovo cerkve. Francoski milijarder Bernard Arnault je danes sporočil, da bo skupaj s svojim konglomeratom z luksuznimi izdelki LVMH podaril 200 milijonov evrov. Pred tem pa je njegov rival Kering, ki ga je ustanovil milijarder Francois Pinault ponudil 100 milijonov evrov za popolno obnovo Notre Dame.

Predsednica širše regije Pariza Ile-de-France Valerie Pecresse namerava za obnovo katedrale nameniti deset milijonov evrov.

Pariška županja Anne Hidalgo pa je predlagala organizacijo mednarodne donatorske konference za Notre Dame. Pomoč je že včeraj obljubil tudi Unesco, ki je katedralo uvrstil na seznam svetovne dediščine leta 1991.

Prvi mož francoskega lesarskega podjetja Charlois Sylvain Charlois pa je za radio Franceinfo dejal, da bodo za obnovo namenili najboljše hrastove hlode. "Obnova bo zagotovo trajala leta, če ne desetletja, in potrebovali bodo na tisoče kubičnih metrov lesa. Morali bomo najti najboljše primerke z velikim obsegom," je dejal.

Zaenkrat ni znano, zakaj je začelo goreti, so pa na katedrali potekala obsežna obnovitvena dela, ki bi po oceni gasilcev lahko bila vzrok. Preiskava se je sicer že začela in ponoči so zaslišali delavce, ki so opravljali dela na cerkvi.

Požar Notre Dame | Avtor: Epa Epa

Požar Notre Dame Notre Dame Svet Zato je bilo tako težko gasiti katedralo Donald Trump Notre Dame Svet Trump ga je spet pihnil, ko je solil pamet francoskim gasilcem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.