Svet
60631 ogledov

"Temperature se bodo čez noč spet spustile na okrog 20 stopinj pod ničlo"

Sneg
1/3
Epa
Meteorologi so pojav poimenovali ciklonska bomba.

Severovzhodni del ZDA od Severne in Južne Karoline na jugu do Maina na severu je v četrtek zajelo snežno neurje, poimenovano Grayson, ki mu meteorologi zaradi nenadnega močnega padca zračnega pritiska pravijo tudi ciklonska bomba. Sneg in močan veter sta ohromila promet, v Bostonu so bile hude poplave.

Za ciklonsko bombo danes na območje spet prihaja huda zmrzal, ki je zajela večino ZDA vse od božiča, temperature pa se bodo za kratek čas dvignile nad ničlo šele v torek. Po neurju se danes na severovzhodu nadaljuje močan veter, temperature pa se bodo čez noč spet spustile na okrog 20 stopinj pod ničlo, ponekod še nižje.

Zaradi neurja je bilo v četrtek brez elektrike najmanj 100.000 odjemalcev, letalske družbe so odpovedale 5000 poletov, nekaj jih bodo še danes, letališči La Guardia in JFK v New Yorku pa so zaradi snega in vetra za nekaj ur zaprli.

Sneg | Avtor: Profimedia Profimedia
Neurje je posebej prizadelo Boston, kjer je meter visok val plime zalil pristaniška območja in gasilci so morali iz vozil reševati neprevidne voznike, ki so bili na cestah.

Poplavljena je bila v bistvu celotna obala države Massachusetts. Boston je potem pokrila pol metra debela snežna odeja, ki naj bi se dolgo obdržala.

Grayson je pihal s sunki do 113 kilometrov na uro, kar je močno oviralo cestni in železniški promet. V prometnih nesrečah v Severni in Južni Karolini so umrle najmanj štiri osebe, ena pa v Pensilvaniji. Mrzlo vreme je od božiča tako zahtevalo najmanj 14 življenj, med njimi so tri osebe izjemno nizkim temperaturam podlegle v Teksasu.

Sneg v ZDA | Avtor: EPA EPA
Železnica Amtrak je skoraj ustavila ves promet, newyorška podzemna železnica, ki je tudi sicer v katastrofalnem stanju, pa je imela dodatne zamude in odpovedi.

Posebne vrste pojav pa so doživljali na Floridi in to v predmestju vročega Miamija na jugu, od koder poročajo o kuščarjih, ki so padali z dreves. Legvani namreč hibernirajo, ko temperature padejo pod pet stopinj Celzija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • matermila 16:40 06.januar 2018.

    Vaše zavajanje z naslovi,mi pa gre že pošteno na k....c.

  • NeAnonimni 18:29 05.januar 2018.

    dopiš v naslovu, da bo to v ameriki in ne zavajaj.. D.J. "DJ zavajač"!

Sorodne novice