Svet
5341 ogledov

Težava za Grke, bodo morali zapirati sredi turistične sezone?

Kaladi, Kythira, Grčija Profimedia
Po več tednih upadanja števila novih okužb se je krivulja obrnila, zato v Grčiji že napovedujejo uvedbo nekaterih omejitev. Krivulja strmo navzgor tudi v nekaterih drugih državah.

V torek so v Grčiji potrdili 1.797 novih primerov okužb, kar je dvakrat več kot dan pred tem. V državi so sicer doslej potrdili 429.144 primerov okužb in 12.754 primerov smrti, povezanih s covidom-19, navaja Reuters. 

Grčija je močno odvisna od turizma. Ob začetku turistične sezone so epidemiološke razmere dovoljevale sproščanje nekaterih omejitev in ukrepov, a sedaj stroka opozarja, da bi bilo treba razmisliti o ponovni uvedbi nekaterih. Še v tem tednu bodo tako uvedli nove omejitve v restavracijah, nočnih klubih in barih. 

"Od 8. julija dalje bodo v restavracijah, barih, klubih in na prireditvenih prostorih dovoljena le sedišča v skladu s smernicami o zasedenosti," je napovedal Nikos Hardalias, namestnik ministra za civilno zaščito. Za kršitelje so predvidene visoke kazni. Hardalias je dejal, da želijo na tak način zadržati širjenje virusa med mlajšo populacijo. Podatki o zadnjih okužbah namreč kažejo, da se novi primeri večinoma pojavljajo med mlajšimi. 

V Grčiji je precepljenih 38 odstotkov prebivalcev. Vlada spodbuja cepljenje na različne načine, tudi z denarjem in zastonj mobilnimi podatki za mlade. Njihov cilj je namreč do začetka jeseni doseči vsaj 70-odstotno precepljenost. Finančne posledice zaprtja države so visoke. Grška vlada je že napovedala, da ne bo vnovič zapirala gospodarstva, samo zato, da bi zaščitili necepljeno manjšino.

Razmere se slabšajo tudi v drugih evropskih državah. V Španiji, podobno kot v Grčiji, beležijo izrazito povečanje števila novih okužb pri mladih. Tamkajšnje oblasti že razmišljajo o zaostrovanju nekaterih ukrepov. 

Različica delta se bliskovito širi tudi v Rusiji, kjer poleg visokega števila novih okužb beležijo tudi veliko število umrlih zaradi covida-19. V Moskvi je različica delta prisotna v 90 odstotkih novih primerov. Težavo predstavlja tudi dejstvo, da je stopnja precepljenosti v državi zelo nizka, in sicer okoli 12 odstotkov. 

Na Norveškem so se medtem odločili, da bodo počasneje, kot je bilo predvideno, sproščali omejitvene ukrepe, saj se bojijo hitrega širjenja različice delta. 

Težave zaradi naraščanja števila novih primerov imajo tudi v Avstraliji, kjer so za en teden podaljšali zaprtje Sydneyja, o uvedbi ukrepov razmišljajo tudi v Južni Koreji. 

Različica delta postaja čedalje bolj razširjena tudi pri nas. Po zadnjih podatkih Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo je bilo med zadnjimi sekvenciranimi vzorci kar 41 odstotkov primerov okužbe z različico delta. 

Komentarjev 6
  • jozicamurn 11:21 08.julij 2021.

    Letos in prihodnje leto me ne vidijo, Španija, Italija, Francija kličejo. Kot sem slišala, so zelo podražili storitve in kosila ter pijačo v Grčiji in menjajo pravila vhoda v državo kot se jim prikaže Marija, postali so sami Puritanci in ...prikaži več njihovi gastarbeiter-ji ne obstajajo, ki prinašajo virus ipd., to so sveti Grki brez virusa in samo Evropjeci smo okuženi. Iz ostalih Evropejcev delajo kriminalce in zahtevajo nošenje mask povsod, nekje tudi na prostem in na plaži, ob 22:00 pa je vse zaprto. Bye

  • Isela_Hodges 11:10 07.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • miho 09:45 07.julij 2021.

    Časi grške slave so mimo. 2. grška zlata doba je mimo. Zdaj prihajajo leta streznitve.