Svet
2884 ogledov

Težave v Italiji - odkrili nove mutacije

Milano Duomo Profimedia
Italijanski premier se bo danes v Bergamu spominjal na več kot 100 000 žrtev epidemije. Medtem so v Lombardiji odkrili nove mutacije virusa.

Mineva eno leto, odkar so svet prestresle fotografije vojaških vozil s trupli žrtev covid-19, ki so zapuščali italijansko mesto, ki je bilo v prvem valu epidemije najbolj prizadeto, Bergamo. Italijanski senat je včeraj potrdil predlog za uvedbo dneva komemoracije žrtev covida-19, ki bo 18. marca vsako leto. V parlamentu so sporočili, da bo dan namenjen "ohranitvi in obnovitvi spomina na vse pokojne ljudi". Danes se bo italijanski premier Mario Draghi v Bergamu spomnil na že več kot 100 000 žrtev epidemije.

Medtem se Italija sooča s ponovnim povišanjem števila okužb in različnimi sevi koronavirusa. Po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje je v beneški regiji najpogostejši angleški sev, ki zajema večino število novo ugotovljenih okužb.

Prazne italijanske ulice | Avtor: Profimedia Profimedia

Po poročanju SkyNewsTG24 so v Lombardiji, ki je bila v prvem valu najbolj prizadeta regija, odkrili še nikoli opažene mutacije, ki imajo značilnosti angleške in nigerijske različice ter še štiri mutacije, ki niso povezane z nobeno določeno različico. Mešanico mutacij so opazili v laboratoriju Cerba v Milanu, ki ga je vodil virolog Francesco Broccolo z univerze Bicocca. "Zgodaj je govoriti o novi varianti: počakati moramo na rezultat celotnega zaporedja genoma," je dejal.

V Italiji se sicer zaradi večjega števila okužb obetajo nove poostritve ukrepov. Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je sporočil, da upajo, da bodo cepljenje v Italiji lahko pospešili do konca meseca. Trenutno je cepljenje s cepivom AstraZenece zaustavljeno, odločitev italijanske vlade o morebitnem nadaljevanju uporabe tega cepiva pa bo znana danes. Speranza je sporočil tudi, da so podpisali dogovor, da bodo lahko cepljenje izvajali tudi zobozdravniki, pediatri in mobilne medicinske enote in da si prizadevajo, da bi farmacevti in medicinske sestre lahko pomagali pri cepljenju.

Testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Covid-19 Slovenija Od danes nova zaostritev: Potrebno bo tedensko testiranje!
Komentarjev 3
  • la 11:29 18.marec 2021.

    iz teh novic ko so objavljali lani o mrtvih,so bile prikazane fotografije od trug skratka prikaz kakšno izredno hudo stanje je,niso pa pačunali da nekateri ljudje le niso tako neumni in so bile slike iz letalske nesreče pred leti ,do ...prikaži večo potankosti je bilo vse enako in ravno takrat sem nehal verjet v epidemijo,tako je še danes,sploh ni drugega kot simbolična slika zraven članka

  • CORONABUCI 11:21 18.marec 2021.

    Wauuu... verjetno je nekdo pozabil narediti update za antivirusni program.

  • Borut_Bavarski 11:09 18.marec 2021.

    Na tisoče, na milijone mutiranih sevov! Joj, žurnalovci, vi ste šli tudi v plajbo ... Že to, koliko slovničnih napak ima vsak vaš povzetek iz drugih člankov, me skrbi.