Svet
21095 ogledov

Ti novi dokazi glede virusa povzročajo še večje skrbi

Novi koronavirus Profimedia

Vse več je dokazov, da se novi koronavirus po zraku širi na precej večje razdalje, kot smo domnevali doslej, morda celo več deset metrov, so v torek priznali pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) in napovedali, da bodo v nekaj dneh objavili novo znanstveno razlago na to temo.

Srbija koronavirus Zdravje Strokovnjaki: Ta pandemija je bila zelo predvidljiva

Mednarodna skupina 239 znanstvenikov je v ponedeljek sporočila, da lahko kapljice v izdihanem zraku, ki so manjše od petih mikrometrov in vsebujejo virus, v zraku obvisijo tudi več ur ter se širijo več deset metrov daleč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zdravje 239 znanstvenikov opozarja WHO: "Novi koronavirus je v zraku"

Ohranjanje dveh metrov medsebojne razdalje je sicer eden ključnih elementov v boju proti covidu-19, ki je, odkar so ga prvič zaznali decembra lani na Kitajskem, terjal že 538.000 življenj in so ga potrdili pri več kot 11,6 milijona ljudeh po vsem svetu.

Vpliv na varnostne ukrepe

Benedetta Allegranzi, tehnična vodja WHO za infekcijski nadzor, je včeraj na novinarski konferenci priznala, da obstaja vse več dokazov na tem področju. "Menimo, da moramo biti odprti do teh dokazov in razumeti njihove posledice, tako glede načinov prenosa okužbe kot glede varnostnih ukrepov, ki jih je treba sprejeti," je dejala.

Maria Van Kerkhove, ki pri WHO tehnično vodi odziv na covid-19, pa je povedala, da pripravljajo znanstveno obvestilo, ki ga bodo objavili v prihodnjih dneh in v katerem bodo zajeli vsa dosedanja dognanja glede novega koronavirusa in njegovega prenosa.

V WHO so sicer tudi znova posvarili, da se pandemija še naprej pospešuje in ne kaže nobenih znakov upočasnjevanja.

Kot je povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, so samo minuli konec tedna v svetu potrdili 400.000 novih okužb s koronavirusom, medtem ko je trajalo kar 12 tednov, da je svet zabeležil prvih 400.000 primerov covida-19. "Izbruh se pospešuje in očitno še nismo dosegli vrhunca pandemije," je opozoril.

 

 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 9
 • Avatar Krilestessa
  Krilestessa 01:45 09.julij 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.Xmiss.pw

 • jakec1575 22:46 08.julij 2020.

  Če bi to držalo oz. če bi bili te ostanki v zraku kuzni potem bi bilo ze vec kot 80% populacije prekužene. Ta teorija ne pije vode. Države, ki redno razkuzujejo in uporabljajo maske virus omejijo. Zdaj ali virusa ni ...prikaži več in je en velik nateg, saj je znano da test pokaze pozitivni rezultat tudi na prehlad (ki je koronavirus), ali pa je tale storija nateg, da nas spet vse pozaprejo.

 • anica00 16:24 08.julij 2020.

  Ta virus je pa zelo premeten. Vedno najde optimalne pogoje in se ne pusti ujeti.