Svet
26 ogledov

Timošenkova iz zapora v bolnišnico

Julija Timošenko Reuters
Julijo Timošenko so med prestajanjem sedemletne zaporne kazni prepeljali v bolnišnico. Nemški zdravnik Lutz Harms jo že zdravi zaradi težav s hrbtenico in posledic gladovne stavke.

"Timošenkovo so prepeljali iz zapora v bolnišnico zaradi zdravljenja, ki ga je priporočila mednarodna zdravstvena komisija," so sporočili iz zapora, kjer nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko prestaja sedemletno zaporno kazen.

Po navedbah predstavnikov zapora se med prevozom ni pritoževala glede zdravstvenega stanja, njeno zdravje pa se v zadnjih dneh ni poslabšalo. Nemški zdravnik, nevrolog Lutz Harms iz berlinske bolnišnice Charite, jo je medtem tudi že začel zdraviti.

"Zelo je slabotna in morali bomo počakati nekaj dni, da se njeno stanje stabilizira. Začeli bomo s temeljitim terapevtskim programom, ki bo trajal najmanj osem tednov," je še pojasnil Harms.

Spomnimo

Timošenkova je 20. aprila začela gladovno stavkati zaradi ravnanja ukrajinskih oblasti. Njeni odvetniki so sicer v torek napovedali, da bo vodja ukrajinske opozicije končala stavko, ko bo zapustila zapor ter prišla v oskrbo tujih zdravnikov.

Timošenkovo, ki je že dalj časa bolna, so oblasti minuli mesec pod prisilo poskusile odvesti v tamkajšnjo bolnišnico. Nekdanja premierka je tedaj trdila, da so jo trije varnostniki pri tem udarili in z njo nasilno ravnali. Oblasti njene trditve vztrajno zavračajo, a so kljub temu postale tarča ostrih kritik Evropske unije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.