Svet
12420 ogledov

Titov sin nezakonito uporablja premoženje

Josip Broz Tito (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
76-letni sin nekdanjega jugoslovanskega predsednika uživa v nepremičninah, vrednih milijon evrov. Ga bo država terjala za nadomestilo?

Sin nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita, Aleksandar Mišo Broz je nezakonito uporabljal hišo s sadovnjakom in vinogradom nedaleč od Samoborja, ki je od leta 1998 v lasti hrvaške države. Hrvaško ministrstvo za državno premoženje je napovedalo postopek, s katerim bodo poskušali od Broza izterjati plačilo za uporabo nepremičnine.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da je celotno premoženje vredno približno milijon evrov. Nadomestilo za uporabo nepremičnine lahko zahtevajo samo za zadnjih pet let, za katera terjatve niso zastarele. Zahtevali naj bi približno milijon kun (135.000 evrov) nadomestila.

scena 03.02.12. cinema komunisto, tito, jovanka, foto: promo Odločitev Svet V Zagrebu bodo preimenovali Trg maršala Tita

Trdi, da ni dobil poziva

Zemljišče nekdanje Titove vile pri Samoborju nedaleč od Zagreba meri 35.000 hektarjev. Titovega mlajšega sina ni bilo v hiši, ko je televizijska ekipa hrvaške televizije (HTV) v ponedeljek prišla do vhoda v nepremičnino.

Sosedje v Samoborju so povedali, da v zadnjem času bolj redko srečajo 76-letnega Broza, ki je v telefonskem pogovoru za HTV potrdil, da je seznanjen z dejstvom, da je premoženje od aprila 1998 v lasti hrvaške države.

Povedal je, da od takrat ni prejel uradne zahteve za vračilo nepremičnine državi. HTV se sklicuje na izjavo državnega pravobranilstva, da so leta 2000 Aleksandra Broza pozvali, naj vrne državi sporno nepremičnino, a tega ni storil.

Postopek je že sprožen

Nekdanja levosredinska hrvaška vlada je leta 2001 premoženje pri Samoborju predala v upravljanje predsedniku države, urad hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović pa je lani nepremičnino vrnil uradu za upravljanje z državnim premoženjem, ki je bilo potem preoblikovano v ministrstvo za državno premoženje.

Minister za državno premoženje Goran Marić je potrdil, da so sprožili postopek na državnem tožilstvu za vrnitev nepremičnine, ki jo nezakonito uporablja Broz. Zahtevali bodo tudi nadomestilo za uporabo vile in zemljišča, je dodal.

Mercedes-Benz na avtomobilskem salonu v Frankfurtu Avto Kdo je Hrvat, ki je prišel do enega najbolj zaželenih avtomobilov sedanjosti?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • pericarežeracirep 13:42 10.oktober 2017.

    Mogoče za Todorića iščejo rezidenco, zdaj ko ga bodo banke slekle do gat.

  • Marcel Pravnik 12:51 10.oktober 2017.

    Če ne bi Hrvati imeli Tita, bi Hrvaška bila danes manjša od Črne gore. Naše južne meje pa na mejah SHS iz 1918.

  • Marcel Pravnik 12:49 10.oktober 2017.

    Če ni pravnega naslova (najemne pogodbe), da mu zaračunajo najemnino, je pač ne morejo. Verjetno pa mu je nekdo moral dati teh 35.000 ha na uporabo (če mu je bilo dano brez nadomestila (najemnine)). Broz je posestnik (ne lastnik, da ...prikaži več ne bo pomote), verjetno pa bo ob solidnih odvetnikih lahko posestnik do svoje smrti. Glede kaj je njegov oče naredil za Hrvaško lahko rodu Broz častijo teh 35000 ha naslednjih 35000 let.

Sorodne novice