Svet
1984 ogledov

Za 58 odstotkov kriv intimni partner ali sorodnik

Nasilje v Zagrebu, Policija Profimedias
Dom je za ženske najbolj nevarno mesto. Storilec večine umorov žensk po svetu je bil lani partner ali sorodnik, kaže danes objavljena raziskava Urada Združenih narodov (ZN) za droge in kriminal.

Dom je za ženske najbolj nevarno mesto. Storilec večine umorov žensk po svetu je bil lani partner ali sorodnik, kaže danes objavljena raziskava Urada Združenih narodov (ZN) za droge in kriminal.

Glede na raziskavo je bilo v svetu lani ubitih približno 87.000 žensk, od tega je bil za približno 50.000 smrti ali 58 odstotkov kriv intimni partner ali sorodnik. Na 100.000 žensk so ubili približno 1,3 ženske, so sporočili z dunajskega urada ZN.

"Ženske zaradi neenakosti, diskriminacije in stereotipov še naprej plačujejo najvišjo ceno," je ob objavi raziskave dejal izvršni direktor urada ZN Jurij Fedotov.

Afrika in Amerika sta celini, kjer je tveganje za žensko, da jo bo ubil intimni partner ali sorodnik, največje. V Afriki je na tak način izgubilo življenje približno 3,1 ženske na 100.000 žensk, v Ameriki 1,6, v Oceaniji 1,3, v Aziji 0,9 in v Evropi 0,7.

Ni vidnih napredkov

Pri preprečevanju ubojev žensk v družinskem krogu v zadnjih letih kljub vsej zakonodaji in programom za končanje nasilja nad ženskami ni bilo vidnega napredka, izhaja iz raziskave.

Glede na njene sklepe je nujno sprejeti učinkovite preventivne ukrepe in uvesti kazni za storilce, da bi ženskam zagotovili varnost in jih opolnomočili, storilca pa poklicali na odgovornost. Z namenom, da bi preprečili umore žensk, so potrebni zakonski ukrepi, ki bodo ciljani, je menil Fedotov.

Študija poziva tudi k večji usklajenosti tako policije in sodstva kot tudi zdravstvenega in socialnega sistema. Ob tem so opozorili, da je treba v reševanje problematike vključiti moške. Dečke je treba že v rani mladosti osveščati, da je nasilje nad ženskami nesprejemljivo, so pozvali.

Krava krave O kravah Vizita za živali Tako je švicarski kmet izsilil referendum Revščina Slovenija Slovenija V Sloveniji vse več brezdomcev
Komentarjev 4
  • ervin70 15:01 25.november 2018.

    Ženska izgublja pomen v današnji družbi, moški pa postaja popačeno bitje, visoko izobraženi sociologi, a se kdaj vprašate, zakaj pa včasih ni bilo tako, ko, tudi vaši nasvetov še ni bilo, zastonj je biti učen ob knjigi, če ne razumeš narave...

  • mirror 14:12 25.november 2018.

    Danes imajo feministke praznik.

  • Vasilij Vasquez 13:44 25.november 2018.

    A moški ni pa še noben umrl