Vizita za živali
3740 ogledov

Tako je švicarski kmet izsilil referendum

Krava krave
Želi si le, da teleta ne bi vpila več od bolečin ...

"Slišal sem že za marsikatero tele, ki je vpilo zaradi bolečin," pravi 67-letni Armin Capaul, ki se je iz tega razloga odločil, da se bo zoperstavil praksi odstranjevanja rogov. Aktivist sicer nikoli ni želel biti, želi si le, da teleta ne trpijo več.

Pred nekaj časa je zato začel zbirati zapise proti, po njegovem, kruti praksi požiganja zasnov rogov pri teletih in kozličkih. Uspelo mu je zbrati 100.000 podpisov in tako prestopiti prag za razglasitev referenduma. Švicarji se bodo tako v nedeljo odločili za ali proti prepovedi odstranjevanja rogov.

Krava z zvoncem | Avtor: Profimedias Profimedias

Telesne in duševne posledice

Poleg telesnih bolečin, ki jih zaradi odstranjevanja rogov trpijo živali, naj bi praksa vplivala tudi na duševno zdravje krav in koz. "Rogovi živalim dajejo občutek varnosti, notranjega miru in sproščenosti," ugotavlja Christian Müller iz švicarskega znanstvenega inštituta za biološko poljedelstvo.

Vrana Vizita za živali Zato vrane namenoma "ustrahujejo" ljudi

Temu nasprotuje zveza kmetic in podeželskih žena, ki se boji za varnost kmečkih družin. Špičasti rogovi odraslih krav so lahko smrtno nevarni. Poleg tega pa potrebujejo krave z rogovi več prostora v hlevu.

Proti prepovedi odstranjevanja rogov je tudi švicarski minister za kmetijstvo Johann Schneider-Ammann: "Kot deček sem bil priča odstranjevanja rogov in nikoli nisem imel občutka, da bi živali trpele."

Turška Van mačka Novo zavetišče Vizita za živali V Ljubljani nastaja najsodobnejše zavetišče v Sloveniji
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice