Vizita za živali
2253 ogledov

Slovijo kot mojstrice, pa to sploh niso

podgane Shutterstock
Mačke v svojem življenju nimajo veliko nalog in očitno tudi edine prave nikakor ne opravljajo dobro.

V ameriškem mestu New York se že leta borijo s številčno populacijo podgan, ki se je nikakor ne morejo znebiti. Po ocenah mestne uprave se po rovih podzemne železnice, ulicah in parkih podi okoli dva milijona podgan. Karkoli so v zadnjih letih poskusili storiti proti njim ni zaleglo, na koncu vedno zmagajo podgane.

Kar ljudem ni uspelo, tudi mačkam ni

V magazinu Frontiers in Ecology and Evolution so pred kratkim objavili članek biologov univerze Fordham, ki so želeli ugotoviti, kako bi se lahko podgan v New Yorku le nekako znebili. V ta namen so opazovali kolonijo več kot stotih podgan, ki so se naselili v predelovalnico smeti. En dan so v zavarovano okolje študije vdrle tri mačke, a namesto, da bi jih biologi pregnali, so zverinice vključili v svojo študijo.

Mačka v škatli Vizita za živali Skrivnost mačk in njihovih škatel

Mačke nočejo loviti podgan

Izsledki opazovanja so zanimivi, saj mačk »slastno debel« plen nikakor ni zanimal. V 79 dneh so mačke ujele le dve podgani, tretji poskus pa se je končal, ker mački ni bilo več do lovljenja. Le dvajsetkrat so znanstveniki lahko opazili, da se je ena treh mačk odločila za lov na eno od podgan.

Študija je dokazala, kar nekateri zoologi že nekaj časa sumijo: mačke ne marajo podgan. Domnevajo, da so za mačke prevelike in preveč agresivne. Podgane v koloniji so bile v povprečje težke 300 gramov, torej so desetkrat težje od miši in dvajsetkrat težje od povprečnega ptiča.

Mačka | Avtor: Pixabay Pixabay

Mačke za lov neuporabne, ampak …

Znanstveniki so tako ugotovili, da so mačke neuporabne za lov na podgane. Razlog, da so le velikokrat uporabljene za boj proti podganam, pa je lahko tudi drug. Podgane se mačk bolj bojijo kot ljudi in se zato dlje skrijejo v svoj brlog, ko je v bližini štirinožec. "Ljudje vidijo manj podgan in mislijo, da so jih mačke pojedle," ugotavlja biolog Michael Parsons, ki je sodeloval pri študiji. "A so podgane le spremenile svoje vedenje."

Vrana Vizita za živali Zato vrane namenoma "ustrahujejo" ljudi
Komentarjev 1
  • ode 13:20 11.november 2018.

    Mačke se ne spuščajo več v lov na nevaren plen, saj ne lovijo več za preživetje, ker jim hrano dajemo ljudje, ampak za zabavo in da si potešijo lovski nagon. Lačna zavržena ali t.i. potepuška mačka, ki ne dobiva hrane ...prikaži več od ljudi, je sposobna ujeti vsako podgano in tudi večji plen, posebno takrat, ko mora nahraniti veliko mladičev.