Vizita za živali
1204 ogledov

In najdebelejši medved je …

409 Beadnose medved
Vsako leto v Ameriki izbirajo najgršega psa, sedaj so se pa spravili še na medvede.

Preden se v svojo brloge zavlečejo za zimsko spanje, si aljaški medvedi vsako leto najejo kar nekaj kilogramov dodatne teže, da lažje preživijo hudo severnoameriško zimo. Temu primerno je narodni park v Katmai priredil tekmovanje »Najdebelejši medved 2018« (Fattest Bear of 2018).

Tekmovanje je v nekaj dneh postala prava spletna senzacija in na družbenih omrežjih pridobila mnoge sledilce tudi izven Združenih držav Amerike. Od leta 2014 aljaški narodni park prireja Dan najdebelejšega medveda in tekmovanje z istim imenom, že naslednje leto pa so zaradi navdušenja javnosti podaljšali tekmovanje, ki sedaj traja en teden. Letošnja zmagovalka je medvedka 409 Beadnose, ki je premagala moškega tekmeca 747.

409 Beadnose medved | Avtor: Profimedia Profimedia

Da bi preživeli zimsko spanje morajo medvedi v šestih mesecih pojesti toliko, da lahko preživijo 12 mesecev, so zapisali na facebook profilu narodnega parka Katmai. Samica 409 Beadnose si je uspela »prijesti« največ zalog in bila tako izbrana za najdebelejšo. »Kaj je nagrada za njeno težko delo? Boljše možnosti, da bo preživela zimo,« so dodali na profilu narodnega parka.

Medvedi - Vizita za živali Število medvedov bi zmanjšali za 200

Kot so zapisali na spletni strani Spiegel Online naj tekmovanje zabava, a tudi pouči ljudi o življenju medvedov. »Tekmovanje zabava ljudi, nasploh s temi čudovitimi, veličastnimi živalmi, a tudi predstavlja boj na življenje in smrt,« pravi skrbnik v narodnem parku Katmai Andrew LaValle. Med zimskim spanjem medvedi izgubijo tretjino svoje telesne teže. Če se prej ne zredijo dovolj, je to za medvede lahko usodno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice