Popotnik
931 ogledov

Odkrijte skrivnosti orla belorepca

Orel belorepec
V soboto, 6. 10., bodo Kočevje otvorili Orlovo učno pot ob Reškem jezeru.

Prvo gnezdo enega največjih evropskih orlov so v Sloveniji odkrili v 80. letih 20. stoletja v bližini kočevskega Reškega jezera. Na naših tleh je znanih okoli pet parov orlov belorepcev, zato njegovo gnezdo privlači mnogo obiskovalcev v Kočevsko reko.

Orlova učna pot | Avtor: LIFE Kočevsko LIFE Kočevsko
Orli belorepci so zelo izbirčni glede lokacije gnezda in ga zgradijo tam, kjer ni pogoste prisotnosti ljudi. V času gnezdenja in valjenja so orli zelo občutljivi na vsakovrstne motnje, ki jih lahko prestrašijo in odženejo, zato je bilo območje razglašeno za naravni rezervat, orlovo gnezdo pa nadzorujejo s kamerami.

Da bi številni obiskovalci, ki jih na Reško jezero privablja lepa narava, ribarjenje in pohodništvo, bili ozaveščeni o pomembnosti varovanja življenjskega habitata orla belorepca je bila poleti 2017 v gozdni rezervat umeščena tematska Orlova pot, ki obiskovalcem nudi informacije o orlu belorepcu, naravnem bogastvo in kompleksnosti ekoloških procesov ter varovanju končnih plenilcev.

Julijske Alpe Popotnik Ste vedeli, da so tudi te slovenske znamenitosti na Unesco seznamu?

Učna pot in opazovalnice

Orlova pot je bila v vetrolomu decembra 2017 močno poškodovana. Ponovno so jo za javnost odprli aprila letos, a je bil dostop zaradi obnove jeza nekoliko otežen. Učno pot sestavlja osem didaktičnih pripomočkov in deset informacijskih tabel ter tri opazovalnice z razgledom na jezero. V soboto, 6. oktobra, bodo uradno otvorili Orlovo učno pot z dogodkom, ki se bo začel ob 10.uri v Orlovi sobi v TIC Kočevje.

Orlova učna pot | Avtor: LIFE Kočevsko LIFE Kočevsko

Orlova učna pot je nastala v sklopu projekta LIFE Kočevsko, ki poteka še do 28. 2. 2019. Glavni cilj projekta, pri katerem sodelujejo Zavod RS za varstvo narave, Zavod za gozdove Slovenije in Ljudska univerza Kočevje, je izvedba konkretnih naravovarstvenih akcij, s katerimi bodo izboljšali habitatne razmere in posledično vzpostavili ugodno stanje ohranjenosti za močno ogrožene gozdne ptice (divji petelin, gozdni jereb, belohrbti detel in triprsti detel), edini par orla belorepca na Kočevskem ter izjemno ranljiv podzemni ekosistem s človeško ribico kot glavnim indikatorjem stanja podzemnih voda.

Komentarjev 1
  • ode 22:50 13.oktober 2018.

    Največja skrivnost je, da ima bel rep. Zato je tudi slikan tako, da se rep ne vidi najbolje.

Sorodne novice