Popotnik
10281 ogledov

Tu se je nahajal edini vulkan v Sloveniji

Smrekovec
Ste vedeli, da smo tudi mi nekoč imeli vulkan?

Smekovec, 15 kilometrov dolgo pogorje predalpskega sveta, je edino vulkansko pogorje v Sloveniji. Smrekovec leži na stičišču Šaleške, Zgornje Savinjske in Zgornje Mežiške doline.

Vulkanizem je bil na tem obdobju aktiven v času geoloških obdobjih terciarja. V zemlji okoli Smrekovca najdemo tudi kamnine, ki so produkt lave ali pepela.

Pod severnim pobočjem Smrekovca poteka tektonska prelomna cona, ki ločuje afriško in evropsko tektonsko ploščo. Značilni kamnini sta andezit in andezit tuf. Smrekovec se s svojimi neizrazitimi vrhovi razlikuje od sosednjih Pece, Raduhe in Plešivce.

Smrekovec je tudi botanična posebnost, saj je na pogorju evidentiranih 358 rastlinskih vrst. Tu je kar 10 odstotkov vseh rastlinskih vrst Slovenije. Med temi je 26 ogroženih vrst. Tudi živalski svet je zelo pester – tu najdemo redke vrste ptic. Smrekovec je namreč največje sklenjeno območje divjega petelina v Evropi.

Komentarjev 1
  • ode 22:53 13.oktober 2018.

    Ko so gradili avtocesto Krtina - Domžale, so pri izkopu čez Gorjušo naleteli na lavo. Tja so drli geologi in razni zbiralci kristalov in mineralov iz cele Slovenije.