Vizita za živali > Novice
7989 ogledov

Zato vrane namenoma "ustrahujejo" ljudi

Vrana
Pametnim živalicam mnogi pripisujejo škodoželjnost, v bistvu pa se želijo le zabavati.

Ptice iz družine vran, kot so vrane in kavke, so med najbolj inteligentnimi živalmi. Kot primati in delfini se zavedajo samih sebe, kar so znanstveniki dokazali s testom z ogledom. Zaradi črnega perja in glasnega krakanja ter ljudskih izročil jih mnogi povezujejo z zlom in čarovnicami, zaradi svoje velikosti pa se nekaterim celo zdijo nevarne.

Siva vrana Posebej pametne Vizita za živali Nova služba: Vrane bodo po parkih pobirale smeti

"Načeloma ptice iz družine vran niso zlobne. Ljudem se zdijo pogosto hudobne, a je vzrok za to predvsem njihova visoka inteligentnost," je za avstrijski portal orf.at povedal ornitolog Andreas Kleewein. Vrane in podobne ptice lahko uporabljajo tudi orodja in lahko tudi namenoma "jezijo" ljudi, saj jih to zabava.

Sledijo kolesarjem, pulijo sadike

"Nekatere vrane sledijo ljudem tudi dalj časa in jih "jezijo". To sem opazoval že večkrat. Nekateri kolesarji se močno razjezijo, a meni kot ornitologu je to zabavno," dodaja Kleewein, ki vrane opazuje predvsem v Celovcu na avstrijskem Koroškem, kjer jih je razmeroma veliko.

Siva vrana | Avtor: Profimedias Profimedias

Vrane vedo, da s svojim obnašanjem ljudi ustrahujejo in je to za njih neke vrste igra, nikakor pa za tem ni slabega namena. "Nek kmet mi je povedal, da ga vrane pogosto opazujejo, ko sadi solato. Ko se premakne drugam, pa ptice priletijo in izpulijo sadiko. To naredijo le enkrat ali dvakrat, nato jim ni več zabavno in nehajo," vedenje ptic razloži avstrijski ornitolog.

Tudi ko se vrane ali kavke spravijo na avtomobilska tesnila iz gume, tega ne delajo iz praktičnega namena, ampak ker se pri tem zabavajo. "Ptice iz družine vran se zavedajo samih sebe, kar povezujemo z visoko inteligentnostjo. Vrane lahko tudi oponašajo človeške glasove, včasih prav blebetajo kot ljudje," dodaja Kleewein.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice