Vizita za živali
2511 ogledov

Zato "neumni" živijo dlje

Fazan
Testi pokazali, da inteligenca v živalskem svetu ne pomeni daljšega življenja.

Biti najpametnejši med svojimi vrstniki je pogosto kazatelj svetle prihodnosti. Raziskave med ljudmi so to dokazale: kdor na inteligentnih testih bolje odreže je v povprečju bolj uspešen v svojem poklicu, je bolj zdrav in živi dlje. A tega ne moremo preslikati v svet živali, kar je dokazala raziskava strokovnega magazina Philosophical Transaction B.

Žirafe v Živalskem vrtu Ljubljana neverjetno! Vizita za živali Zabavna dejstva o živalih, za katere še niste slišali

Znanstveniki so opazovali 150 mladičev fazanov in jim postavili dva izziva. V obeh primerih je bila naloga najti poslastico. Glede na hitrost, s katero so živalice rešile nalogi, so znanstveniki lahko ugotovili, kateri so pametnejši.

"Ta hitrejši so ta mrtvi"

Fazan | Avtor: Profimedia Profimedia
Po nekaj časa so mlade fazane izpustili na prostost, kjer so jim nato sledili in ugotovili, da se sposobnost in hitrost učenja niso odražali v dolžini življenjske dobe. Fazani so sicer vsi bili izpuščeni v rezervat, ki ga je obdajala ograja, a so ga lahko tudi zapustili. Fazani, ki so se počasneje učili, so večinoma ostali v ograji, tisti, ki so jim pripisali več pameti, pa so ga velikokrat zapustili in bili nato lahek plen za človeške in živalske lovce. Tako so raziskavo ustrezno poimenovali "Ta hitrejši so ta mrtvi".

Vrana Vizita za živali Zato vrane namenoma "ustrahujejo" ljudi

Podobna raziskava s primati je prinesla primerljive podatke. Tudi znanstveniki univerze v nemškem Göttingenu namreč niso uspeli dokazati povezavo med visokimi kognitivnimi sposobnostmi in možnostmi za preživetje, piše portal sueddeutsche.de. Kdor torej deluje "neumen" zaradi slabih rezultatov pri testih, je v nadaljnjem življenju lahko prav tako uspešen.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:02 10.november 2018.

    To vedo vsi , ki se radi fotkajo .

Sorodne novice