Vizita za živali > Novice
2239 ogledov

Znanstveniki razvozlali skrivnost štirikotnih kakcev

Vombat
Štirikotna oblika ima nadvse praktičen razlog.

Že nekaj let znanstveniki raziskujejo zakaj imajo iztrebki vombatov povsem drugo obliko od kakcev drugih živali. Patricia Yang, doktorica strojništva, ki na Institutu za tehnologijo v Georgi raziskuje hidrodinamične procese pri praznjenju črevesa, je zanimivo obliko iztrebkov avstralske živali prvič zasledila na spletu in mislila, da gre za šalo. A potem se je s sodelavci le odločila raziskati fenomen. "Raziskave sem se lotila, ker v biologiji še nikoli nisem videla nekaj tako čudnega," pojasnjuje Yang.

Opica Geda Zanimivo Vizita za živali Zato "neumni" živijo dlje

Na spletni strani nemškega magazina Spiegel so zapisali, da so pri raziskavi uporabljali telesa vombatov z avstralskega otoka Tasmanije, ki so jih morali po prometnih nesrečah uspavati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Holly Harris (@lindoway_farm) on

Med 80 in 100 "kock" na dan

Znanstveniki so ugotovili, da imajo okrogli vrečarji različno gibljive in elastične stene črevesa, ki omogočajo posebno obliko iztrebkov. Vombati "kockice" uporabljajo za označevanje svojega teritorija, s pomočjo vonja pa lahko komunicirajo med seboj.

Vrana Vizita za živali Zato vrane namenoma "ustrahujejo" ljudi

Po ugotovitvah znanstvenikov vombati iztrebke nameščajo na dobro vidne kraje, saj ne vidijo posebej dobro. Štirikotna oblika iztrebkov pa zagotavlja, da se kakci ne odkotalijo, ampak obstojijo v obliki stolpa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luis Herrera (@elluisherrera) on

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice