Svet
1337 ogledov

To je top deset mednarodnih destinacij

Bangkok
Prvo mesto na seznamu na novo objavljenega Indeksa Mastercard Global Destination Cities zaseda tako kot lani Bangkok. Za nakupovanje pa so najbolj privlačni London, Osaka in Tokio ...

Indeks  razvršča mesta glede na skupno število vseh mednarodnih obiskovalcev, ki ostanejo čez noč, in čezmejno porabo teh istih obiskovalcev v izbranih destinacijah v letu 2016. Vanj je vključenih 132 "najbolj mednarodnih destinacij", v vseh desetih najbolj priljubljenih destinacijah pa beležijo rast obiskovalcev. V vseh desetih napovedujejo še nadaljno rast, iz tega je odvzet le New York. 

Indeks je natančno opredelil tudi posamezne kategorije izdatkov, ki ponazarjajo načine finančne porabe posameznikov, ki obiščejo eno izmed Top 20 destinacij. Za prehrano tako največ zapravijo v Seulu (47,0 odstotkov), Istanbulu (33,6 odstotkov) in Pragi (29,3 odstotkov), za nakupovanje so najbolj privlačni London (46,7 odstotkov), Osaka (43,4 odstotkov) in Tokio (43,1 odstotkov).

Po raziskavi sodeč je lahko nastanitev najdražji del potovanja ob obisku v Parizu (44,8 odstotkov), Milanu (40,4 odstotkov) in Rimu (40,4 odstotkov), zaradi učinkovitega prometnega sistema je tudi poraba nižja v Londonu (4,3 odstotke), Singapurju (4,6 odstotke) in Hongkongu (4,6 odstotke).

Najhitreje restoče destinacije

Rast mednarodnih turistov, ki ostanejo čez noč, je sodeč po indeksu v vseh 132 mestih presegla BDP na 55,2 odstotka od leta 2009. Razlika med globalnimi top 10 destinacijami in desetimi najhitreje rastočimi destinacijami pa po ocenah raziskovalcev kaže, da bodo Azija/Pacifik in Bližnji vzhod kmalu postale vodilne destinacije na svetu.