Svet
1987 ogledov

Toliko je Rusija zaslužila z nafto in plinom v prvih sto dneh vojne

Vladimir Putin Epa
Rusi si manejo roke.

Rusija je v prvih sto dneh vojne v Ukrajini z izvozom fosilnih goriv zaslužila 93 milijard evrov. Večina goriv je poslana v Evropsko unijo, pri čemer je bila povprečna izvozna cena okrog 60 odstotkov višja kot lani, kaže nova raziskava neodvisnega Centra za raziskovanje energije in čistočo zraka (CREA) iz Finske. 

61 odstotkov izvoza ruskih fosilnih goriv je odšlo v Evropsko unijo, ki je plačala okrog 57 milijard evrov. 

Največje posamezne države uvoznice ruskih fosilnih goriv so Kitajska (plačala je 12,6 milijard evrov), Nemčija (12,6 milijard evrov) in Italija (7,8 milijard evrov), piše v poročilu, ki ga je objavila agencija AFP. 

Pozivi o prenehanju trgovanja

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, poročilo neodvisnega centra s sedežem na Finskem prihaja v času, ko Kijev poziva zahodne države, naj prekinejo trgovanje z Rusijo.

Po ugotovitvah CREA se ruski prihodki od izvoza od marca zmanjšujejo, vendar ostajajo rekordno visoki.

Obseg uvoza se je maja v Rusiji v primerjavi z obdobjem pred invazijo nekoliko zmanjšal, in sicer za približno 15 odstotkov, saj so se številne države in podjetja izogibale ruskim dobavam.

Zmanjšanje povpraševanja in nižja cena ruske nafte sta državo maja stala približno 200 milijonov evrov na dan. A kot ugotavljajo raziskovalci CREA, je povečanje povpraševanja po fosilnih gorivih ustvarilo nepričakovan izkupiček: Ruske izvozne cene so bile v povprečju za 60 odstotkov višje kot lani.

Nekatere države, med njimi Kitajska, Indija, Združeni arabski emirati in Francija, so povečale svoje izvoz iz Rusije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
 • Avatar Novak82
  Novak82 18:15 13.junij 2022.

  SLAVA RUSIJI - Z -

 • Avatar Syn
  Syn 17:52 13.junij 2022.

  Bravo Putin in sodelavci! 👏 Glavno da sankcije delujejo, a ne Von der Lajna??? Ta EU je res prava gnojna rana. Sramota! Sej ni čudno, če pa imamo take primitivce v Bruslju ki nam krojijo usodo.

 • bljitva 17:32 13.junij 2022.

  temu smrdljivemu bolniku, ki se piše putin, je treba čimprej prerezat vrat.