Svet
21938 ogledov

Tragedija na Hvaru, umrl 17-letnik

Hvar Profimedia
Umrl je med tuširanjem na dvorišču.

Majhno turistično mesto Zavala na južni strani otoka Hvar, ki šteje le 171 prebivalcev in poleti ustvari več kot 55.000 prenočitev, je v petek popoldne doletela tragedija, poroča Slobodna Dalmacija. Okoli 14.30 je namreč na dvorišču družinske hiše na območju Gorma med tuširanjem zaradi električnega udara umrl sedemnajstletni avstrijski turist.

"V omenjeni situaciji je bila zahtevana nujna medicinska pomoč in ker je bila ekipa iz Jelse takrat v Sućurju, smo morali posredovati mi s Hvara. Ko smo prispeli na kraj dogodka, mladenič ni več kazal znakov življenja in vsi poskusi njegovega oživljanja so bili žal neuspešni," je povedal dr. Ozren Đerek, vodja oddelka za urgentno medicino Splitsko-dalmatinske županije na Hvaru, ki je bil na čelu intervencijske ekipe.

Na kraj dogodka so odšli tudi uslužbenci Policijske postaje Hvar, ki so sprejeli kolege iz Splita, skupino, ki je specializirana za tovrstne preiskave in je delovala pod vodstvom dežurnega namestnika občinskega državnega tožilstva in ob prisotnosti pooblaščenega sodnega izvedenca.

Tam so se turisti prhali več let

Od krajanov Zavale so novinarji Slobodne Dalmacije izvedeli, da je mladoletni turist skupaj z družino počitnikoval v Zavali v najetem stanovanju. Gre za starejšo hišo, zunanja prha, kjer so se do takrat vsakodnevno tuširali turisti, pa je bila kovinska in nič ni kazalo, da bi tam lahko prišlo do električnega udara. Dogodek je močno pretresel družino, lastnike hiše, pa tudi ves kraj.

Zaradi omenjenega dogodka je vas nekaj časa ostala brez elektrike, župan Občine Jelsa in predsednik Turistične skupnosti Občine Jelsa Nikša Peronja pa je družini izrazil globoko sožalje in dodal, da so jim na voljo za vse, kar potrebujejo. S sodnim izvedencem za elektrotehniko, elektroniko, informacijsko tehnologijo in telekomunikacije Mariem Baračem so novinarji govorili tudi o tem, kako se je sklenil tokokrog, ki je verjetno privedel do smrti mladoletnika v Zavali in na podlagi česar je bilo na kraju mogoče sklepati, da je oseba umrla zaradi električnega udara.

"Ni znano, kaj je bilo pod napetostjo. Možno je, da tokokrog iz same hiše ni bil zaprt. Če bi prišlo do prekinitve v namestitvi, bi bila taka napaka zaznana, če bi obstajalo stikalo za napajanje. Razen v kopalnici napajalni tokokrogi za hude napake v inštalacijah običajno niso nameščeni. Čista voda ni prevodnik, vsebuje pa primesi, ki prevajajo elektriko. Morje je dober prevodnik, pa tudi žleze znojnice, boljše od vode," jim je pojasnil Barač.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 8
  • ales66 12:52 23.julij 2023.

    Žalostno, da ne napišejo, da so mu nudili prvo pomoč sosedje do prihoda zdravstvene službe, ki pa še zdaleč ni bila hitra....

  • Anja1956 15:25 22.julij 2023.

    Večina ljudi, tudi zagamani otočani, vlagajo denar v avtomobile ne pa v Fite ! Nova elektrika stane nekaj jurjef, dober FIT pa 900 evrov !

  • Avatar olor
    olor 15:13 22.julij 2023.

    Baje pri nas mora biti cela bajta ne samo kopalnica pod FIT stikalom. Tu pa očitno ni bilo nič.