Svet
228 ogledov

Tragedija na žičnici: manipuliranje z varnostno zavoro, sledile so aretacije

epa
Znanih je več podrobnosti o nesreči. Po zaslišanju so trem odgovornim odredili pripor.

Po nedeljski nesreči kabinske žičnice na severu Italije blizu jezera Maggiore, v kateri je življenje izgubilo 14 oseb, so bile v noči na danes po poročanju italijanskih medijev aretirane tri osebe - lastnik Luigi Nerini, direktor in vodja službe družbe Ferrovie del Mottarone, ki upravlja žičnico. Po zaslišanju so za trojico odredili pripor.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, jim med drugim očitajo uboj ter nenamerno povzročitev nesreče in zelo hudih poškodb.

Preiskovalci namreč pravijo, da je trojica v dneh pred nesrečo "manipulirala" z zasilno varnostno zavoro, potem ko je prišlo do prekinitve delovanja žičnice. Napravo, ki naj bi v primeru, da se strga žičniški kabel, aktivirala zasilno zavoro, da bi ta nato blokirala oziroma stabilizirala kabine, so deaktivirali. To so storili zavestno, da bi se izognili morebitnim ponovnim blokadam in zamudam v delovanju žičniške naprave, misleč, da se kabel nikoli ne bo strgal, je pojasnila pristojna tožilka.

Gondola Svet To so žrtve tragedije v Italiji: Petčlanska družina, mlada zaročenca ...

Državno tožilstvo v torek v okviru preiskave nesreče med drugim zaseglo nadzorno kamero, ki je posnela nedeljsko dogajanje. Na posnetku je videti kabino žičnice, ki je bila že v bližini postaje na vrhu približno 1500 metrov visoke gore Mottarone, ko se je nenadoma strgal kabel in je zgrmela proti dolini. 15 potnikov je pri tem vrglo iz kabine, ta pa je na koncu popolnoma uničena obvisela na drevesu. Nesrečo je preživel le petleten deček, ki pa je izgubil starše in brata.

Žičnice v Italiji so sicer po dolgem premoru začele delovati šele nedavno, potem ko so v zahodni sosedi odpravili nekatere ukrepe, ki so bili sprejeti za zajezitev epidemije covida-19.

Nesreča kabinske žičnice italija Svet To naj bi bil vzrok za nesrečo, ki je vzela 14 življenj

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • mirror 13:47 26.maj 2021.

    Lepo da ste popravili članek in opisali dejansko stanje.