Svet
42648 ogledov

Tragična zgodba mame, ki je izpustila svojega dojenčka. Mrtva sta oba.

Dojenček roka Profimedia
Reševalci so prišli prepozno, pomagati niso mogli ne mami ne njenemu dojenčku.

Mlada mama, izčrpana od mraza in lakote, se je na barki, ki je proti Italiji prevažala migrante, onesvestila in pri tem spustila svojega dojenčka. Padel je v morje, kjer se je utopil, prav tako je v morju izgubil življenje moški, ki je skočil za njim, da bi ga rešil. Kasneje je zaradi izčrpanosti umrla tudi mama. 

Reševalci, ki so v osrednjem Sredozemlju prispeli na plovilo, ki je prevažalo 50 migrantov, so bili - čeprav vajeni takšnih prizorov - v šoku. Na krovu je bilo osem trupel, med njimi nosečnica. Preživeli so povedali, da jim je zmanjkalo hrane, da več dni niso jedli, ostali so tudi brez vode. 42 so jih prepeljali na otok Lampedusa. 

Nemška nevladna organizacija Sea-Eye je ločeno sporočila, da je njena ladja Sea-Eye 4 v dveh operacijah v osrednjem Sredozemlju čez noč rešila 109 migrantov, našla pa je tudi dve trupli.

Migranti na morju | Avtor: Profimedia Profimedia

"V zadnjih šestih letih smo vedno prispeli pravočasno, da smo preprečili izgubo življenj. Tokrat pa smo za dve osebi prišli prepozno. Šest dni sta bila prepuščena brutalnemu evropskemu mejnemu režimu. To je neodpustljivo," je dejal predsednik nevladne organizacije Gorden Isler.

Italija se že dlje časa sooča z velikim številom prihodov migrantov. Glede na nedavne podatke notranjega ministrstva se je od začetka leta v Italiji izkrcalo skoraj 5000 migrantov, več kot v enakem obdobju lani, ko se jih je izkrcalo 3000, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Lani pa naj bi v Italijo prispelo približno 102.000 prebežnikov.

Vlada premierke Giorgie Meloni je za veliko število prihodov migrantov večkrat obtožila reševalne operacije nevladnih organizacij, čeprav te predstavljajo zgolj deset odstotkov migrantov, ki jih pripeljejo na varno v Italijo, medtem ko večino rešijo plovila italijanske obalne straže ali mornarice.

žica ponoči Skrbi naraščajo Slovenija Policisti o skokovitem porastu beguncev k nam Ischia zemeljski plaz Foto/Video Svet Grozljive podobe iz Italije, zmeda glede števila mrtvih

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Majazmaja 14:44 06.februar 2023.

    To, kar se dogaja z migranti, je tragedija, ki se ne bi smela zgoditi. Je pa res, da je svet stoletja izkoriščal Afriko in še vedno jo. Kot je rekel eden od poznavalcev, 50 M ljudi čaka, da pride v ...prikaži več Evropo. Prišli bodo zlepa ali zgrda. Krivi so tisti, ki so pobili "zlobne diktatorje" in nastavili svoje nesposobne marionete. Koliko je bilo migracij, ko je bil na oblasti "zlobni" Gadafi? Nič. Libijo sem kot 12-letnica obiskala preko naše turistične agencije. Bila sem navdušena nad urejenostjo.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:29 05.februar 2023.

    Takšne zgodbe bi morali s plakati opozarjati prebivalce v Severni Afriki, ki iščejo čolne za pot v smrt.

  • bobubob 19:01 04.februar 2023.

    Če bi želeli problem rešiti, bi ga lahko čisto preprosto in že davno. Namesto tega pa raje zakrivajo resnične namene - tudi s takimi populizmi. Povsem enako je z Ukrajino. Račun pa že pregovorno plačajo nevedni in vedno bolj tudi ...prikaži veči tisti malo manj nevedni.