Svet
6102 ogledov

Trump uvedel nove sankcije proti Iranu

Donald Trump Epa
Sankcije zadevajo jeklarska, železarska in tekstilna podjetja, industrijo bakra ter aluminija.

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo in finančni minister Steven Mnuchin sta objavila nove sankcije proti Iranu, ki jih je naročil predsednik Donald Trump po iranskem raketnem napadu na vojaški oporišči v Iraku. Na seznamu je 17 sankcij, ki zadevajo gradbeništvo, predelovalno industrijo ter rudarstvo.

Sankcije zadevajo jeklarska, železarska in tekstilna podjetja, industrijo bakra ter aluminija in osem višjih državnih uradnikov Irana, ki naj bi bili vpleteni v torkov raketni napad na ameriške cilje v Iraku. Gre za zaplembo njihovega premoženja v ZDA in prepoved poslovanja ameriških podjetij in posameznikov s podjetji in osebami na seznamu sankcij.

Letalska nesreča v Teheranu Tragično Svet Je Iranka vedela, da bo letalo strmoglavilo? Objavila fotografijo.

Režim prikrajšan za več milijard dolarjev

Pompeo je dejal, da bodo s tem iranski režim prikrajšali za več milijard dolarjev prihodka. Podobnega mnenja je tudi Mnuchin. Trump je že v četrtek omenil, da je uvedel nove sankcije, ki jih bo napovedalo ministrstvo za finance.

Srhljivo Svet Objavili posnetek trenutka, ko so v Iranu sestrelili ukrajinsko letalo

Trump bo prav tako v kratkem podpisal izvršni ukaz, ki bo Pompeu in Mnuchinu omogočil uvajanje dodatnih sankcij zaradi iranskega jedrskega programa in zaradi podpiranja šiitskih milic po Bližnjem vzhodu.

Mnuchin je zagotovil, da sankcije delujejo, saj bi imel Iran brez njih več milijard dolarjev, ki bi jih lahko porabil za financiranje terorizma po regiji.

Zadnje v vrsti sankcij od 2018

Gre sicer za razglasitev zadnjih v dolgi vrsti sankcij, uvedenih od leta 2018, ko je Trump odstopil od mednarodnega iranskega jedrskega sporazuma.

Raketiranje, Irak | Avtor: Twitter Twitter

Pompeo je na novinarski konferenci tudi menil, da je Iran najverjetneje sam sestrelil ukrajinsko potniško letalo nad Teheranom.

ZDA so pred tednom dni v Bagdadu likvidirale poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde Al Kuds generala Kasema Solejmanija, nakar je Iran odgovoril z raketnim obstreljevanjem dveh vojaških oporišč Američanov in koalicijskih sil v Iraku. Nekaj ur po napadu je v sredo zjutraj kmalu po vzletu s teheranskega letališča strmoglavilo ukrajinsko potniško letalo, pri čemer je umrlo 176 ljudi.

Iran še vedno govori o tehnični okvari

Iran je uvodoma govoril o tehnični okvari in uradno tega stališča ni spremenil. Vse več pa je dokazov, da je šlo za sestrelitev, najverjetneje zaradi tragične napake. Iranci so nervozno pričakovali ameriški povračilni udarec po raketnem napadu na iraški oporišči, tragične posledice pa nosijo Ukrajina in države, katerih državljani so bili na letalu, kot sta Kanada in Iran sam, saj je bilo na krovu letala največ Irancev.

Vrnitev vojakov iz Iraka Irak Slovenija Naši vojaki že doma

"Verjamemo, da je letalo verjetno sestrelila iranska raketa. Preden bomo sprejeli dokončen sklep, bomo dovolili da se preiskava konča," je dejal Pompeo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.