Svet
383 ogledov

Transparent za 13 tisoč evrov: Še vedno ljubimo EU

Brexit
1/11
Epa
Na Otoku veselje in žalost pred izstopom iz EU.

V Veliki Britaniji bodo danes na različne načine obeležili zadnji dan v EU. Nasprotniki brexita so v Dovru ob Rokavskem prelivu izobesili velik napis Še vedno ljubimo EU. Evroskeptiki medtem pripravljajo piknik v središču Londona. Britanci pričakujejo tudi večerni govor premierja Borisa Johnsona, ki naj bi pozval, naj država izkoristi potenciale.

Napis za deset tisoč funtov

Na pečinah ob Dovru na jugovzhodu države, glavnem trajektnem pristanišču za povezavo z Belgijo in Francijo, visi ogromen napis Še vedno ljubimo EU z britansko zastavo v obliki srca.

Brexit | Avtor: Epa Epa

potni list, osebni dokument Brexit Svet Kako bo z naročanjem? Kako s potovanji, mobilni gostovanji, ...?

Napis je zasluga britanskega evroposlanca Antonyja Hooka iz vrst liberalnih demokratov, ki je 10.000 funtov (okoli 13.000 evrov) za 150 kvadratnih metrov velik transparent zbral z množičnim financiranjem. Kot je tvitnil, je napis za tiste, ki cenijo odnos Združenega kraljestva z unijo, pa tudi za tri milijone državljanov EU, ki so si v Združenem kraljestvu ustvarili dom.

"Pojesti je treba, kar si je skuhalo"

Zagovorniki brexita medtem pripravljajo piknik v središču Londona v odgovor na večkratne pozive evropskih uradnikov, da mora Združeno kraljestvo v odnosih z EU "pojesti, kar si je skuhalo".

Brexit | Avtor: Epa Epa

Piknik prireja evropska poslanka Lucy Harris iz vrst vladajočih britanskih konservativcev. "Zdaj je čas, da proslavimo ta zgodovinski dan," je zapisala na spletni strani skupine zagovornikov brexita Leavers of Britain. Ob tem je pozvala ljudi, naj na piknik prinesejo britanske zastave.

Nigel Farage pripravlja veliko zabavo

Eden najglasnejših zagovornikov brexita Nigel Farage drevi na trgu pri parlamentu v Londonu pripravlja veliko zabavo ob izstopu.

Brexit | Avtor: Epa Epa

Plenarno zasedanje o brexitu v Bruslju Potrdili brexit Svet Čustveno slovo od Britancev: Jok, 'hip, hip, hura' in 'arrividerci'

Več tisoč evroskeptikov pripravlja praznovanja ob brexitu tudi v drugih britanskih mestih, večina Britancev pa tega dneva ne bo posebej obeležila.

Izstop bo danes ob 23. uri

Združeno kraljestvo bo iz unije izstopilo danes ob 23. uri po lokalnem času (opolnoči po srednjeevropskem). Na Otoku bodo odhod danes obeležili tudi s posebno sejo vlade v mestu Sunderland na severovzhodu Anglije, eno uro pred izstopom pa bo sodržavljane nagovoril premier Johnson.

Brexit | Avtor: Epa Epa

Glede na prve informacije, ki so pricurljale v javnost, bo Johnson v govoru pozval, naj država po brexitu čim bolje izkoristi svoje potenciale in se povzpne na novo raven. Znova naj bi tudi zavrnil možnost podaljšanja prehodnega obdobja, ki se izteče 31. decembra letos. "Naloga vlade in moja naloga je, da državo združimo in jo popeljemo naprej," bo poudaril Johnson glede na vnaprej objavljene dele vnaprej posnetega govora.

Prihodnost EU po brexitu

V Bruslju pa bodo britanski izstop s skupno izjavo v Evropskem parlamentu obeležili predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik parlamenta David Sassoli, ki so se v četrtek sestali v hiši enega od očetov unije Jeana Monneta na severu Francije. Tam so razpravljali o prihodnosti EU po brexitu.

Brexit | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • itconsua 08:46 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • tiaclaman 05:46 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • starlami 02:46 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks