Svet
31969 ogledov

Trije Putinovi scenariji za dan zmage: Svet se boji predvsem enega!

Vladimir Putin Epa
Rusija 9. maja, jutri, praznuje dan zmage. V Moskvi pripravljajo veliko vojaško parado. Svet se sprašuje, kaj bo storil predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin je že danes, dan pred praznikom v njegovi državi, nagovoril državljane. Ob 77. obletnici poraza nacistične Nemčije v drugi svetovni vojni je čestital voditeljem več nekdanjih sovjetskih republik in proruskim separatističnih regij na vzhodu Ukrajine. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo "tako kot leta 1945 zmaga naša" tudi v operaciji v Ukrajini, je poročala STA.

"Žal danes nacizem spet dviguje glavo," je še povedal ruski predsednik, ki je vojaško operacijo v Ukrajini sprožil zaradi domnevnega fašizma v tej državi ter domnevnih groženj Rusiji in rusko govoreči manjšini na vzhodu Ukrajine, ki jih zdaj ruska vojska s to operacijo "osvobaja". Ruse je pozval, naj se maščujejo in dodal, da želi vsem prebivalcem Ukrajine mirno in pravično prihodnost.

Trije možni scenariji

Svet se medtem sprašuje, kaj bo ruski voditelj storil ob jutrišnjem prazniku. Že pred dnevi se je pojavila špekulacija, da bi utegnil objaviti konec vojne v Ukrajini, pojavljajo pa se tudi namigi, da bi Putin ravno ta dan izkoristil za začetek globalne vojne. 

Tudi v njegovi državi se pojavljajo strahovi, da bi uvedel splošno mobilizacijo, omenja pa se tudi deeskalacija spora in razglasitev zmage, piše Guardian. 

Ukrajino in svet skrbi predvsem splošna mobilizacija. "Rusija je že prešla na tajno mobilizacijo, pripravlja se, da preide na odprto. Zanima me le, kako bo Putin to razložil svojemu ljudstvu," se je vprašal Kyrylo Budanov, vodja ukrajinske vojne obveščevalne službe. 

Novice: Ameriški obveščevalci: To se dogaja s Putinovim zdravjem. Vladimir Putin Vojna Svet Še en hud udarec za Putina

Še vedno prisoten tudi strah pred jedrskim orožjem 

Uradni Kremelj je sicer demantiral načrt splošne mobilizacije, čeprav so na spletu začele krožiti informacije o vojaških pozivih. Za formalno mobilizacijo, ki bi lahko pripeljala do vpoklica na tisoče rezervistov, se Moskva doslej še ni nikoli odločila. Takšna poteza bi resno zatresla rusko gospodarstvo in dodatno zvišala vložek v vojni, ki je ruski narod že doslej razočarala. 

V strahu pred porazom bi Rusija prav tako utegnila zagroziti z uporabo jedrskega orožja, razmišljajo nekateri opazovalci, čeprav je tudi te namige uradni Kremelj že zanikal. Na držvni televiziji so sicer pred dnevi prikazali simulacijo jedrskega napada na Združeno kraljestvo. Uradni komentator vojne na televiziji Dmitrij Kiseljov je simulacijo pospremil z besedami: "Samo ena sprožitev, Boris, in Anglija bo izginila. Enkrat za vselej. Ne igrajte se z nami!" 

Čeprav mnogi vojaški strokovnjaki v resnici ne verjamejo, da bi Rusija utegnila uporabiti jedrsko orožje, vendarle opozarjajo, da Kremelj in Putin postajata vse bolj nepredvidljiva. 

Po drugi strani mora svojemu narodu upravičiti svoje poraze. Državni mediji vse pogosteje poročajo, da je država v vojni z državami zveze Nato in ne le Ukrajino, je pri tem opozoril politični analitik Anton Barbašin, urednik Riddle Rusije. Putin, je še dodal, se dobro zaveda gospodarskih tveganj in težav, ki se kopičijo v njegovi državi. 

"Ta vojna vse bolj tepe običajne Ruse, ki morda niti nimajo jasne predstave, zakaj se je Rusija sploh odločila napasti Ukrajino. Niti sami Rusi več ne razumejo." 

Kaj se bo ob jutrišnjem dnevu odločil Putin, bo kmalu znano. Dan zmage v veliki domovinski vojni 9. maja je sicer eden najpomembnejših nacionalnih praznikov v Rusiji. Jutri bo v Moskvi vojaška parada, s katero tradicionalno obeležujejo spomin na zmago nad nacistično Nemčijo leta 1945.

Vladimir Putin Vodja Cie Svet Vodja Cie o namerah Putina glede Ukrajine in uporabe jedrskega orožja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 09:03 09.maj 2022.

    Dan zmage nad janšizmom!

  • Avatar pantani
    pantani 07:18 09.maj 2022.

    Spet nabijate v tri krasne!!! Nič od tega ne bo!!!

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 07:04 09.maj 2022.

    Se mogoče zaveda, kaj se mu dogaja v Sibiriji. Počasi se bo moral začet borit z naravo. Narava je namreč globoko v sebi pravična. In krivici bo pogledal v oči jz druge strani. Kmaluuu