Svet
9 ogledov

Trije rudarji že doma

Juan Illanes na poti iz bolnišnice. Vse tri rudarje so prepeljali domov ob strog Žurnal24 main
Trije od 33 rešenih čilskih rudarjev so že zapustili bolnišnico. Ponudbe za nastopanje v oglasih, pisanje knjig in snemanje filmov že padajo.

Zdravstveno stanje rudarjev je čudež, meni čilski minister za zdravje Jaimen Manalich. Po 69 dnevih pod zemljo so zdravniki pričakovali veliko hujše fizične zaplete. Trije rudarji Carlos Mamani, Juan Illanes in Claudio Yanez, ki so že doma, bodo potrebovali sončna očala le še ob močni svetlobi, sicer pa ne, prav tako jim ne bo treba počivati, ampak jim je dovoljena fizična dejavnost.

Nekateri rudarji so potrebovali operacije ustne votline, saj so zanemarjali ustno higieno. Mario Sepulveda, rudar, ki se je ob rešitvi vsem vtisnil v spomin po vzklikanju "Čile, Čile!" in je že pod zemljo veljal za tistega, ki je držal družbo pokonci, pa ima silikozo. Gre za bolezen, tipično za rudarje, ko prašni delci poškodujejo pljuča in bolnik vse težje diha. Prav tako ima silikozo najstarejši rešeni rudar, 63-letni Mario Gomez. A oba se dobro držita.

Fizično so tako rudarji bolj ali manj zdravi; večina bo že danes zapustila bolnišnico. "Psihološko stanje pa je nekaj, česar ne moremo predvideti," opozarja zdravnik Jorge Montes. Psihološke posledice dogodka se namreč lahko pokažejo kasneje.

Veliko slavje
Predsednik Sebastian Pinera, ki je rudarje obiskal v bolnišnici, je za 25. oktober napovedal veliko slavje, ki bo v čilski prestolnici Santiago. Istega dne bo tudi nogometna tekma med rudarji in reševalci, ki so jih potegnili na dan, poročajo svetovni mediji.

Ponudbe že dežujejo

Rudarji že dobivajo številne ponudbe z vsega sveta. Nogometna kluba Manchester United in Real Madrid jih vabita na ogled tekem, turistična podjetja jim ponujajo počitnice, televizije intervjuje, studii filmsko snemanje, agencije nastopanje v oglasih in še marsikaj. A za zdaj velja dogovor, da bodo rudarji skupaj napisali knjigo o dogajanju pod zemljo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.