Svet
14 ogledov

Trump ali Hilary? Te države odločajo

Donald Trump Hilary Clinton Žurnal24 main
V noči na sredo po srednjeevropskem času bomo dobili 45. predsednika Združenih držav Amerike. Tokrat je volilni zemljevid malce drugačen kot ponavadi.

Po maratonski kampanji, ki je skupaj s primarnimi strankarskimi izbori trajala kar leto in pol, je v ZDA čas za odločitev: Hilary Clinton ali Donald Trump. 

Ankete vseskozi kažejo na zmago bivše prve dame, a nekateri analitiki opozarjajo, da ima Trump, tako kot pri volitvah znotraj republikanske stranke, veliko "skritih" volilcev, ki jih ankete ne zaznajo.

Magična meja - 270

O zmagi na ameriških predsedniških volitvah ne odloča število vseh oddanih glasov v ZDA, tako kot na primer v Sloveniji. V vsaki od 50 zveznih držav se glasovi štejejo posebej. Z redkimi izjemami (kot je recimo Maine) zmagovalni kandidat dobi vse elektorske glasove, ki jih ima ta zvezna država, tudi če je od tekmecev boljši le za en sam glas.

Vseh elektorskih glasov je 538, za zmago torej kandidat potrebuje 270 elektorskih glasov. Od vseh zveznih držav ima največ elektorskih glasov Kalifornija (55), kjer tradicionalno zmaga demokrat. Druga največja država je republikanska utrdba Teksas (38). Od večjih držav je predvidljiv še rezultat v New Yorku (29), kjer bo elektorske glasove, tako kot v Kaliforniji, pobrala Clintonova.

Države, ki odločajo: Trump nekje dobil, drugje izgubil

Enako število elektorskih glasov kot New York (29) ima Florida. To pa je že prva od večjih držav, kjer izid ni jasen. Leta 2008 in 2012 je Florida glasovala za Baracka Obamo, a Clintonova se sooča z manjšim navdušenjem demokratskih volilcev in Trump tu sluti svojo priložnost. Ankete v zadnjih dneh so bile na Floridi sila izenačene. Še ena država, ki bo na teh volitvah iz demokratskega verjetno prestopila v republikanski tabor je Iowa.

Illinois (20) bo volil za Clintonovo, na demokratsko stran se nagiba tudi Pensilvanija (20), medtem ko je v tradicionalno nepredvidljivem Ohiu (18) po anketah v boljšem položaju Trump. Slednji računa tudi na Michigan (16), kjer pa so v boljšem položaju demokrati.

Clintonova si lahko privošči poraz na Floridi in v Ohiu in vseeno pride v Belo hišo. Trump nujno potrebuje obe državi, poleg tega pa mora ob Iowi "spreobrniti" še eno od večjih demokratskih držav iz leta 2012 - bodisi Michigan, Pensilvanijo ali morda Kolorado (9), kjer naj bi mu prav tako kazalo dobro. Ostale "problematične" države za demokrate so Nevada (6), New Hapshire (4) in Virginia (13). 

Trump s svojim populističnim sporočilom, ki mu nasprotujejo tudi nekateri eminentni republikanci, v nekaterih državah kotira bolje kot njegovi strankarski predhodniki,  v drugih pa je zgodba obratna.

Tako demokrati resno računajo na Arizono (11) in Severno Karolino (15), ki sta tradicionalno volili za republikance. A kot navedeno ima Clintonova več manevrskega prostora.

Na kaj velja paziti

Najbolj zanimivo bo torej v naslednjih državah: Florida, Ohio, Severna Karolina, Pensilvanija, Virginia, New Hampshire, Nevada, Kolorado, Iowa in Arizona.

Trump za Belo hišo mora zmagati na Floridi, v Ohiu, Severni Karolini, Iowi in Arizoni ter kot rečeno dodati še eno večjih demokratskih držav.

Usodna zanj bi lahko bila že Florida. Tam se bodo volišča zaprla ob enih zjutraj po srednjeevropskem času in kmalu zatem lahko pričakujemo prve neuradne rezultate. Če Trump "preživi" Florido in Ohio, potem bo noč še kako zanimiva ...

Komentarjev 3
  • an.star 19:16 08.november 2016.

    Tako je..! Donald bo pmel z židi, ki so krivi za vse zlo na svetu!

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 16:33 08.november 2016.

    brigajmo se zase,tu pri nas treba kaj postoriti in pozapreti se ve koga

  • jozicamurn 16:21 08.november 2016.

    Razbijmo zioniste in prekleto clintonovo korumpirano industrijo satanistov. Trump +1.