Svet
8537 ogledov

Trump dramatično opozoril Američane, kaj sledi

Ameriški predsednik Donald Trump Epa
ZDA so sredi velike zdravstvene krize. Predsednika Donalda Trumpa na pomoč kliče celo poveljnik letalonosilke, na kateri se število okuženih s koronavirusom hitro širi. Trump je dramatično opozoril Američane, kaj sledi.

V ZDA je uradno okuženih z novim virusom covid-19 že skoraj 190 tisoč, umrlo pa jih je že skoraj 4.000. Neuradno naj bi bile številke še precej večje. Vladni strokovnjaki za boj proti novemu koronavirusu ocenjujejo, da bo v ZDA zaradi pandemije umrlo med 100.000 in 240.000 ljudi, predsednik Donald Trump pa je Američane pozval, naj se pripravijo na dva huda tedna. 

Koronavirus v New Yorku | Avtor: Epa Epa

Nekateri še lahko zajezijo širjenje okužbe

Ocene o številu smrtnih primerov predvidevajo, da se bodo Američani držali veljavnih navodil o družbenem distanciranju. Koordinatorka delovne skupine Bele hiše proti koronavirusu Deborah Birx je Američane ponovno pozvala, naj upoštevajo navodila in ukrepe, sicer se bo številka smrtnih žrtev premaknila bližje uvodnim ocenam, ki so se gibale med 1,5 do 2,2 milijona mrtvih. Opozorila je še posebej tiste države, ki nimajo tako velikega izbruha, kot na primer New York, da imajo možnost zmanjšati širjenje okužb.

Koronavirus v New Yorku Nova Lombardija Svet Črne napovedi za ZDA se uresničujejo

Pentagon je pred dvema tednoma obljubil, da bo iz vojaških rezerv sproščenih 2000 ventilatorjev, ki ostajajo v skladiščih, ker ministrstvo za zdravje ZDA še ni ugotovilo, kam naj jih pošlje. Od pet milijonov ponujenih zaščitnih mask jih je ministrstvo od Pentagona doslej sprejelo 1,5 milijona.

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je dejal, da bodo številke rasle še naprej, kar pa ne sme vzeti poguma, ker ukrepi za lajšanje delujejo in bodo delovali. Opogumlja ga Kalifornija in država Washington, kjer so hitro ukrepali in okužbe ne naraščajo tako zelo kot ponekod drugje.

Gre za življenje in smrt

Trump je dejal, da bosta naslednja dva tedna zelo huda in da gre za življenje ali smrt. Američane je pozval, naj ubogajo navodila vlade. Vidi pa tudi že luč na koncu predora.

koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Louisiana in Michigan ventilatorje nujno potrebujeta in New Orleans bo do konca tedna izčrpal svoje zaloge. Trumpova vlada je obljubila 150 ventilatorjev, ki jih še čakajo. Michigan jih potrebuje med 5000 do 10.000 poleg obstoječih zalog.

Najhuje je še vedno v državi New York, znotraj nje pa v mestu New York, kjer je 25 odstotkov vseh okužb v ZDA. V državi je več kot 76.000 okužb in 1550 mrtvih, v mestu pa več kot 43.000 okužb in 1096 mrtvih.

Zaščitna maska Koronavirus Svet Kako zdaj? Maske pri nas obvezne, WHO jih odsvetuje

Naraščanje števila smrtnih primerov je preobremenilo celoten sistem mrtvašnic v bolnišnicah in pogrebne zavode. Že v torek smo pisali, da trupla po bolnišnicah nalagajo z viličarji v tovornjake hladilnike, ki jih je zagotovila Zvezna agencija za posredovanje v nesrečah (Fema).

koronavirus COVID-19 prazen park | Avtor: Epa Epa

Pastor iz Louisiane Tony Spell, ki so ga v ponedeljek na kratko aretirali, ker je kršil prepoved druženja v skupinah z velikimi nedeljskimi mašami, je v torek dejal, da bo prepoved še naprej kršil in imel velike maše, ker mu je "tako naročil bog".

Bolnike so začeli sprejemati na vojaški ladji bolnišnici Comfort, ki ima 1000 postelj, ter v predelanem razstaviščnem centru Jacoba Javitsa z enakim številom postelj. Tam zdravijo tiste, ki nimajo koronavirusa, da razbremenijo mestne bolnišnice.

koronavirus Magazin V ZDA zaradi koronavirusa umrl znan obraz

Bolniki na slavni teniški stadion

Ena od bolj obremenjenih je tista v Elmhurstu v Queensu, odkoder bodo bolnike selili v teniški center Flushing Meadows oziroma na pokriti stadion Louisa Armstronga. Uvodoma s 350 posteljami, prvi pacienti pa naj bi šli tja prihodnji teden. Queens ima več kot 14.000 okužb, kar je največ v mestu, sledi Brooklyn z 11.000, Bronx z 8000, Manhattan s 6500 in Staten Island z več kot 2000 okužbami.

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

V mesto prihaja 250 dodatnih reševalnih vozil iz ZDA in 500 reševalcev. Število klicev na nujno številko 911 se je te dni podvojilo z normalnih 3000 na 6000 na dan. Mesto še naprej išče dodatne zdravnike in medicinsko osebje.

Kapitan ameriške letalonosilke Theodore Roosevelt poziva Pentagon: "Nismo v vojni, mornarjem ni treba umreti. Okužbe se širijo in tega ne moremo več ustaviti." Neuradno je na letalonosilki, na kateri je 4.000 članov posadke, okuženih vsaj 100 mornarjev.

Koronavirus v New Yorku Svet Svet obkrožil pretresljiv posnetek

Župan Bill de Blasio pričakuje, da se bo število okužb in smrti močno povečalo po 5. aprilu, zato se morajo pripraviti. Mesto je hvaležno za dostavo 2500 ventilatorjev, do 5. aprila jih potrebuje še najmanj 400, na vrhuncu krize pa jih bo potrebovalo najmanj 15.000.

Komentarjev 7
  • fasader56 09:35 02.april 2020.

    Norčevali so se Avstrijci,Italijani,Francozi,pa tudi Šarec,Trump je pa najboljši.Še boljši od Lukašenka............

  • maresem 12:36 01.april 2020.

    Ta papak ne ve za 24 ur nazaj, kaj je blebetal.

  • stromar 12:26 01.april 2020.

    Trump neposredni krivec za vse, kar sledi. Čudno pred dnevi je ja trdil, da to ni nič, da bo po veliki noči gospodarstvo na polno. Še vedno misli da lahko kapital in napuh vse kupita. Isto ludi Jonson v angliji. ...prikaži več Zmagata pa belorusija in švedska. Najebe pa tako raja