Svet
978 ogledov

Trump edini z dvema ustavnima obtožbama

Donald Trump Epa
Proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu so potrdili že drugo ustavno obtožbo. Tokrat zaradi vzpodbujanja upora oziroma vstaje.

Predstavniški dom kongresa je prvo ustavno obtožbo Trumpa zaradi zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa potrdil decembra 2019 v povezavi z izsiljevanjem Ukrajine, naj v zameno za nadaljevanje vojaške pomoči ZDA uvede preiskavo zoper demokrata Josepha Bidna.

Trumpu zdaj očitajo najbolj resen zločin do zdaj, to je vzpodbujanje k uporu proti zakoniti vladi ZDA. Drugo ustavno obtožbo si je Trump prislužil z zavajanjem glede izida volitev 3. novembra, na katerih je izgubil proti Bidnu. Zavajanje je doživelo vrhunec preteklo sredo, ko je Trump poslal svoje podpornike nad kongres, da ustavijo formalno potrditev Bidnove zmage, pri čemer je umrlo pet ljudi. Trump za to ni prevzel nobene odgovornosti.

Za glasovalo tudi deset republikancev

Za razliko od prve ustavne obtožbe, ko so vsi republikanci v predstavniškem domu skupaj z dvema demokratoma glasovali proti, so tokrat vsi demokrati glasovali za ustavno obtožbo, pridružilo pa se jim je tudi deset republikancev. To je največja podpora predsednikove stranke ustavni obtožbo v zgodovini.

Razprava pred glasovanjem je trajala le nekaj ur, manjšo podporo Trumpu med republikanci pa je bilo opaziti zaradi velikega pomanjkanja govornikov v njegov prid glede na prvo ustavno obtožbo. Večinoma so govorili, da ustavna obtožba deli državo. Trumpa so zagovarjali, da ni z ničemer vzpodbujal k nasilju, ki so ga pripisali izključno skrajnežem.

Tokrat niso skušali krivde za napad zvaliti na levico, čeprav so trdili, da so demokrati izražali podporo divjanju med protesti proti policijskemu nasilju. V kongresu tega ni bilo, pa tudi Biden je bil več kot jasen z obsodbo vsakega nasilja katere koli strani.

nasilje Washington Kapitol | Avtor: Epa Epa

Demokrati so najprej skušali prepričati Trumpa, naj sam odstopi, nato so potrdili resolucijo s pozivom podpredsedniku Miku Penceu in Trumpovi vladi, naj odstranijo predsednika s položaja po 25. amandmaju k ustavi. Pence je to zavrnil.

"Mora iti, ker predstavlja jasno in takojšnjo grožnjo državi, ki jo imamo radi," je med razpravo pred glasovanjem povedala predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. Drugi demokrati so ponavljali, da je napad na kongres prekoračil vsako mejo, in opozarjali, da je Trump grožnja vsak dan, dokler ne odide s položaja.

Senat o ustavni obtožbi šele po izteku mandata

Ustavna obtožba mora zdaj v senat, kjer bo potekal sodni proces za odstavitev Trumpa s položaja, vendar se to ne bo zgodilo preden Trumpu 20. januarja poteče mandat. Vodja senatne večine Mitch McConnell je glede na poročanje medijev izrazil odobravanje ustavne obtožbe, vendar pa je sporočil, da senat ne bo zasedal do 19. januarja, kar pomeni, da ne bo časa za izvedbo sodnega procesa pred iztekom Trumpovega mandata.

Postopek se bo v senatu verjetno nadaljeval, ko bodo demokrati po dveh zmagah v Georgii prevzeli tesno večino in bo potrjena Bidnova vlada skupaj z najnujnejšimi prioritetami. Ne gre več za odstavitev Trumpa, ampak za obsodbo Trumpovih dejanj, za kar pa bodo morali demokrati dobiti na svojo stran tudi 17 senatnih republikancev.

Glasovati nameravajo sicer tudi o dosmrtni prepovedi opravljanja javne funkcije Trumpu, s čimer bi mu preprečili morebitno predsedniško kandidaturo leta 2024, kar bi moralo zanimati republikanske senatorje, ki se želijo potegovati za predsednika. Če Trump ne bi smel kandidirati, bi bilo namreč naenkrat veliko prostora.

Washington nasilje Kapitol | Avtor: Profimedia Profimedia

Trump naposled le obsodil nasilje

Trump je skušal ustaviti proces sredi razprave pred glasovanjem, ko je na pobudo republikancev objavil sporočilo o popolni obsodbi vsakega nasilja. Republikanci so ga med naraščanjem groženj njegovih podpornikov z novim nasiljem opozorili, da bo osebno odgovarjal za njihova dejanja in Trump je prvič po tednu dni nedvoumno obsodil vsako nasilje. Dan prej je še grozil, da ustavna obtožba pomeni veliko nevarnost za ZDA, ker povzroča veliko jeze.

"Nasilje drhali je v nasprotju z vsem, v kar verjamem, in proti vsemu, kar predstavlja naše gibanje. Nihče od mojih pravih podpornikov ne bi nikoli zagovarjal nasilja, izražal nespoštovanja do policistov ali naše velike ameriške zastave. Nihče ne bi ogrožal ali nadlegoval sodržavljanov. Če počneš kaj od tega, potem nisi podpornik našega gibanja. Napadaš ga in napadaš našo državo," je iz Ovalne pisarne sporočil Trump.  "Tega ne podpiram in tega ne podpira Amerika. Pozivam vse Američane, da pomagajo umiriti napetosti in čustva," je dejal Trump.

Za takšne pozive ni prepozno saj njegovi podporniki še naprej grozijo z nasiljem v času prenosa oblasti. Biden bo prisegel 20. januarja in vrstijo se številne grožnje njemu osebno in demokratom.

nasilje Washington Kapitol | Avtor: Epa Epa

Družbene medije pozval, naj ne izvajajo cenzure

Ob obsodbi nasilja je Trump k umiritvi pozval tudi ameriške družbene medije in tehnološka podjetja. Facebook in Twitter odstranjujeta račune vseh, ki še vedno vztrajajo pri Trumpovem zavajanju o volilnih prevarah in račune povezane s skrajnimi gibanji, kot je QAnon.

"Izbrisani" so se preselili na družbeni medij Parler, vendar ne za dolgo. Amazon mu je onemogočil delovanje iz svojih trgovin z aplikacijami pa sta ga umaknila Google in Apple.

"Prizadevanja za cenzuro, odpoved ali uvrščanje državljanov na črne liste je narobe in nevarno. Sedaj moramo poslušati drug drugega, ne pa drug drugega utišati," je izjavil Trump, ki ga je ameriška televizija Fox News označila za vidno potrtega. To je razumljivo, saj bo po 20. januarju izgubil pravno zaščito in bo kot navaden državljan izpostavljen kazenskim pregonom in civilnim tožbam.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • kapibara 12:58 18.januar 2021.

    Pa kaj.. januković jih ima več kot deset, pa vedno "pravno" oproščen.. kliantela- klianteli ne izkljuva oći..

  • Naklonsky 13:24 14.januar 2021.

    In kdaj se bodo naši otroci učili v šoli o diktaturi Josip Broza in njegovi komunistični partiji? Njegovih mazohističnih dejanjih, pobojih, kurbirstvu, izdajalstvu? In njegovih posledic, ki še danes trajajo?

  • sam1 08:52 14.januar 2021.

    Le v Sloveniji bo zgodovina imela drugačno razlago-če bodo še vedno na oblasti iste strukture.....